Permanent ekstensivering: På Djursland er der ansøgt om 527 hektar

Tilskudsordningen til permanent ekstensivering, som støtter udtagningen af landbrugsjord, er nu lukket. På Djursland er der søgt på hele 527 hektar jord fordelt på 50 lodsejere.

Tidligere i år skubbede trepartsminister Jeppe Bruus (S) ansøgningsfristen for ordningen til den 29. november. Det er dog ikke kommet frem endnu, hvor meget jord, der er blevet ansøgt for. Arkivfoto: Henning K. Andersen For hver hektar en lodsejer tager ud via permanent ekstensiveringsordningen, kan vedkommende få 82.500 kroner. Foto: Colourbox

På Djursland har der været stor interesse for tilskudsordningen Permanent ekstensivering. Det er en ordning, som støtter de lodsejere, som ønsker at tage noget af deres landbrugsjord ud af drift og dermed mindske udledningen af kvælstof og CO2 samt fremme biodiversiteten.

Hos Djursland Landboforening er der blevet ansøgt om 527 hektar fordelt på 50 lodsejere. Rikke Skyum, chef for Land, miljø & erhverv i Djursland Landboforening, fortæller, at der typisk er tale om lavbundsjorde, græsningsarealer og mindre arealer hos landbrugere, som ønsker mere natur på ejendommen, som er taget ud af produktion.

- Vi har søgt om alt fra 0,46 hektar til 50,50 hektar, så der er enorm stor forskel på arealstørrelsen, men fælles for dem alle er, at de har vist stor interesse for denne tilskudsordning, siger hun.

Djursland Landboforening arrangerede inden ansøgningsrundens start et informationsmøde, hvor over 70 deltagere mødte op. Efter mødet har lodsejerne selv henvendt sig til foreningen for opklarende spørgsmål og hjælp til selve ansøgningen.

- Jeg tror også, at den store interesse skyldes, at det er en simpel ordning uden de store benspænd. De fleste lodsejere – med enkelte undtagelser – har kunnet ansøge. Vi har så haft en opgave i at forklare og oplyse om, at ordningen er permanent, og man derfor skal have med i regnskabet, at det ikke kun er en selv, man skal tænke på, men også kommende generationer eller købere af ejendommen. Permanent ekstensivering er ét af virkemidlerne i Grøn Trepart, som netop er blevet vedtaget, og jeg synes bestemt, at den store interesse viser, at landbruget er en medspiller i den grønne omstilling, siger hun.

Læs også