Foreløbige resultater fra et treårigt projekt, som har fokus på B-streptokokker, viser, at det især er store besætninger, som rammes af smitte.
Et treårigt forskningsprojekt mellem Københavns Universitet og Seges Innovation sætter fokus på besætninger med B-streptokokker.
To år inde i projektet er man blevet klogere på bakteriens spredning.
- Der er et stort behov for indsigt i spredning af B-streptokokker. Smitteandelen i Danmark er på cirka 12 procent og er dermed markant højere end de 1 til 3 procent, vi ser i vores nabolande Norge, Sverige og Finland, fortæller chefkonsulent i Seges Innovation, Michael Farre til KvægNyt.
Resultater fra projektet viser indtil videre, at større besætninger har større risiko for smitte med bakterien, som forårsager yverbetændelse. Og at de smittede besætninger har:
-
Gennemsnitligt lavere antal malkeår ved afgang
-
Lavere gennemsnit af dage efter kælvning
-
Hyppigere brug af antibiotika ved afgoldning
-
I nogle tilfælde problemer med højt kimtal
Opfordring til at bidrage til bedre løsninger
Som en del af projektet indgår en rundspørge udsendt af Københavns Universitet for, at man i endnu højere grad kan forstå de udfordringer, som danske landmænd står overfor med B-streptokokker.
-
Rundspørgens mål er at skabe en dybere forståelse af, hvordan besætningsejere håndterer B-streptokokker i kvægbesætninger, og hvilken støtte de har brug for.
-
Erfaringerne kan hjælpe Seges Innovation med at udvikle bedre retningslinjer og metoder til forebyggelse og sanering.
-
Alle besætningsejere, der har skiftet status fra smittet til usmittet med B-streptokokker, opfordres til at deltage og dele deres erfaringer.
Få smitte med B-Streptokokker og salmonella under kontrol
Smittebeskyttelse handler om mere end salmonella