Tørke ved Sortehavet styrker hvedeprisen

Tørt vejr eller rettere mangel på nedbør omkring de store afgrødearealer, der ligger ved Sortehavsregionen, ser ud til at kunne få store konsekvenser for arealstørrelsen med afgrøder for høsten i 2020. Både Ukraine og Rusland sukker efter nedbør her hen over efteråret. I Rusland er der udsigt til lidt mildere vejr med nedbør i de kommende uger, hvilket kan forventes at sætte lidt mere skub i den igangværende tilplantning af afgrøder på de russiske marker. Det er dog spørgsmålet, om nedbøren kommer i tilstrækkelige mængder og om hvorvidt nedbøren kommer for sent.

Skuffende fremgang i Ukrainsk såning

Kigger vi mod nabolandet Ukraine, så har det tørre vejr allerede haft konsekvenser for den igangværende såning. Indtil videre er der blevet sået vinterafgrøder på 6,4 millioner hektarer i Ukraine, pr. den 21 oktober. Det er forholdsvis skuffende, set i forhold til, at der på samme tid sidste år var blevet sået afgrøder på næste 7 millioner hektarer. Hvis ikke de kommende uger byder på nedbør vil såningen af vinterafgrøder i Ukraine begynde at sakke langt efter normalen. Eftersom Ukraine, såvel som Rusland primært producerer hvede i området omkring Sortehavet og eftersom de to lande er storeksportører af især hvede, så er det en faktor, der kan få hvedeprisen i Europa, til at fastholde de flotte stigninger, vi allerede har været vidner til siden starten af september måned.

To måneders konstant optur

Som det fremgår af dagens artikel om trading og som det ligeledes fremgår af vedlagte graf her i artiklen, så har vi oplevet den største kontinuerlige optur i hvedeprisen på MATIF i godt halvandet år. Sidste år i løbet af september fik vi også et pænt ryk op i hvedeprisen, men det var langtfra så stort et prisryk i opadgående retning, som det vi har oplevet i løbet af september og oktober måned frem til nu. Således er hvedeprisen på MATIF siden starten af september måned, gået fra et lavpunkt i september ved 157 euro pr. ton, til en aktuel pris i godt og vel 182 euro pr. ton. Det svarer dermed til en prisstigning på under to måneder svarende til lidt mere end 15 procent.

Vi har med andre ord oplevet en decideret nøglevending i den europæiske hvedepris, der indikerer at vi frem mod sommerens høst i 2020 kan forvente os yderligere af hvedeprisen i opadgående retning. Lige nu er det fokus på de tilsåede arealer her i vores del af verden der er i fokus i kombination med den aktuelle korn og sojahøst i USA. Indtil videre signalerer alle faktorer, at vi skal se en yderligere prisstigning og derfor fastholder jeg indtil videre min anbefaling om at du som planteavler er afventende med salg af ikke kun hvede, men også afgrøder generelt set.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også