Bednar breder såprogrammet længere ud

Bednar øger bredden i deres program af såudstyr med nyheden Katara KN 6000 S og større arbejdsbredde på no-till-maskinen Directo NO.

Med en række tilføjelser øger Bednar nu bredden i deres program af såudstyr, som i Danmark importeres og forhandles af Danish Agro. Den første nyhed kunne tages i øjesyn på Agritechnica 2023 og er altså nu klar til markedet.

Det drejer sig om rotorharve-såsættet, der hos Bednar går under navnet Katara KN S. Det er særligt efterspørgsel fra lande som Italien, Frankring, Polen og England, der har fået Bednar til at udvikle deres egen rotorharvekombination.

I første omgang bliver Katara introduceret i modellen KN 6000 S med seks meter arbejdsbredde, men hen ad vejen bliver programmet udvidet med andre modeller også. Katara er baseret på Kator-rotorharverne, som Bednar i forvejen havde i programmet, og nu har man altså udviklet en såbjælke, som passer til den.

Bednar fremhæver selv, Kator-rotorharvens forstærkede ramme, den lille afstand mellem tænderne, og at tænderne på rotorharven er monteret med tre lejer pr. rotor.

To fronttanke med ny kameraløsning

Når det kommer til selve såenheden er det muligt at vælge mellem en enkelt eller to fordelere – sidstnævnte det gør muligt at lukke for udsæden på halvdelen af arbejdsbredden.

Såskæret kommer fra Bednars Omega-såmaskiner, og det er muligt at vælge mellem 12,5 og 16,7 centimeter skærafstand. Hvis man ønsker det, kan såskærene løftes cirka 15 centimeter fra jorden, hvis rotorharven skal bruges alene, og endelig er det også gjort nemt at koble såbjælken helt af rotorharven.

Rotorharvekombinationen Katara KN 6000 S fødes af en fronttank. Her tilbyder Bednar den såkaldte Fertibox, som kan fås med 1.900 liters kapacitet i et enkelt kammer eller 2.200 liters kapacitet som en todelt fronttank. I begge tilfælde tilbyder Bednar nu også en kameraløsning til montering forrest på fronttanken for at øge trafiksikkerheden.

Bredere maskine til direkte såning

I den helt anden ende af skalaen i forhold til rotorharvesåsættet, introducerer Bednar også en ny model i deres program af direkte såmaskiner. Det er modellen Directo NO, der hidtil har kunnet leveres i seksmeter version, der nu også kommer med otte meters arbejdsbredde.

Den nye Bednar Directo 8000 NO er identisk med lillebror på alle andre områder end arbejdsbredden. Det betyder, at der er tale om en todelt 5.000 liters såkasse og en afstand på 16,7 centimeter mellem de patenterede Direct Star-skivesåskær.

Læs også