Spotsprøjtning med brugte sprøjter

Der er stor interesse for spotsprøjtning, og på en maskindemonstration ved Køge var der fremvisning af otte brugte sprøjter, der er opgraderet til at spotsprøjte.

Denne Hardi Commander, 24 meter, er fra 2005, og den næsten 20 år gamle sprøjte var den ældste, der blev fremvist. Foto: Jesper Hallgren Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST (på traileren til højre), påpegede, at det kan give god mening at opgradere en brugt sprøjte i stedet for at købe en ny. Foto: Jesper Hallgren

På en regnfuld oktoberdag var knap 150 landmænd mødt op til den maskindemonstration om spotsprøjtning, som VKST i samarbejde med Seges Innovation og Miljøstyrelsen afviklingen ved Køge.

Det er normalt primært nye maskiner, der vises frem til maskindemonstrationer, men sådan var det ikke denne gang. På rajgræsmarken ved Gl. Køgegaard var der således fokus på brugte sprøjter.

- Man behøver ikke nødvendigvis en helt ny sprøjte for at spotsprøjte. Man kan sagtens opnå en god spotsprøjtning med sprøjter, der har 5, 10 og 15 år på bagen, påpegede Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST, der på »scenen« – en trailer – orienterede om blandt andet økonomien og andre faktorer, man skal være opmærksom på.

- Man behøver ikke nødvendigvis en helt ny sprøjte for at spotsprøjte. Man kan sagtens opnå en god spotsprøjtning med sprøjter, der har 5, 10 og 15 år på bagen.

Christian Rabølle

Billigere end mange tror

- Vi skal se eksempler på ældre sprøjter, som er ombygget til Isobus-sprøjter, der kan håndtere tildelingskort og sektionskontrol. Denne ombygning er billigere, end mange tror, fortalte Christian Rabølle og tilføjede:

- Så hvis din brugte sprøjte stadig er driftssikker, og bomstyringen eventuelt også kan opgraderes, så giver det god mening at opgradere den nuværende sprøjte for måske 25.000 kroner i stedet for at skifte til en ny sprøjte til halvanden million.

- Man bør altså nøje overveje, om man skal bygge sin nuværende sprøjte om, skifte til en brugt eller købe en ny sprøjte, lød det afslutningsvis fra Christian Rabølle.

Hardi-sprøjte fra 2005

I løbet af eftermiddagen blev der præsenteret otte sprøjter af forskellige mærker og årgange, der enten er blevet bygget om, eller som kun har haft behov for en ny terminal.

Den ældste sprøjte var fra 2005, og det var en Hardi Commander, 24 meter, der således er knap 20 år gammel. I den modsatte ende af skalaen var en Horsch 8 GS-sprøjte, 36 meter, fra årgang 2021.

Hardi og Horsch var med henholdsvis tre og to sprøjter også de to eneste, der figurerede mere end én gang på »sprøjtelisten«, hvor Amazone, John Deere og Lindus hver var repræsenteret med en enkelt sprøjte.

Otte brugte sprøjter

Nedenstående otte brugte sprøjte (anført efter årgang) blev fremvist.

Årgang Sprøjtefabrikat GPS-terminal/sprøjtecomputer Navn Firmakontakt

2005 Hardi Commander, 24 m. John Deere 4640 Anders Nielsen Semler Agro

2007 Hardi Commander, 24 m. Trimble GFX 750 + Perplant Søren Fønsskov Geoteam

2008 Lindus 7000 l, 24 m. BB Leab PWM/CCI 1200 Anhof Sprøjtespecialisten

2013 Hardi Navigator 3000, 24 m. Agleader Incommand/Right Spot PWM + Perplant Søren Hansen Agprecision

2013 John Deere 740i John Deere 2630/4640 Assendrup Semler Agro

2017 Amazone UX 6200. 24 m. Amatron 4 Ulrik Schultz Brøns

2019 Horsch 6 LT, 36 m. John Deere 4600 Gl. Køgegaard

2021 Horsch 8 GS, 36 m. John Deere 4640, Agra GPS-antenne, hjulstyring aktiv Sørup JH Farmsupport

Læs også