Bornholmsk punktum på generalforsamling

Thor Gunnar Kofoed fra Bornholm takker af som viceformand, når Landbrug & Fødevarer har generalforsamling i begyndelsen af november.

Fire formænd og to kandidater samlet til valgmøde i Rønnede. Fra venstre: Torben Hansen, formand for VKST, de to kandidater til viceformandsposten, Martin Hjort Jensen og Torben Povlsen, og dernæst Henrik Nordgaard Hansen, Lars Jonsson og Claus Neergaard, der er formand for henholdsvis Østdansk Landboforening, Nordsjællands Landboforening og Landøkonomisk Selskab. Foto: Østdansk Landboforening

Landbrug & Fødevarer skal på generalforsamlingen i starten af november have ny viceformand. Det står klart, da bornholmeren Thor Gunnar Kofoed har meddelt, at han efter seks år på posten ikke ønsker genvalg.

- Jeg har indfriet det, jeg satte mig for, og jeg er stolt af alt det, vi har opnået i fællesskab, siger Thor Gunnar Kofoed og ridser eksempler op:

- En kontrakt med samfundet. En organisation, der søger indflydelse baseret på faglighed og proaktive udspil. Hvor vi er dagsordenssættende og tænker i både teknologi og multifunktionalitet – og hele tiden minder politikerne om at skelne mellem løsninger på og udenfor dyrkningsfladen.

Indflydelse vigtigere end vrede

Viceformanden fortæller, at udgangspunktet de seneste seks år har været at gøre en forskel for nuværende og især kommende generationer af landmænd, hvorfor indflydelse har været vigtigere end vrede og protest.

- Vi har slugt nogle kameler for at bedrive effektiv interessevaretagelse, når politikerleden var størst. Men altid med det for øje, at vi kunne og skulle gøre en mærkbar forskel for vores erhvervs rammevilkår, legitimitet og fremtid, siger han og tilføjer:

- Det havde sikkert været lettere at være viceformand for en protestorganisation. Men det havde medlemmerne ikke fået noget ud af, og det ligger heller ikke til mig.

Næsten ikke været hjemme

Tiden har været udslagsgivende for Thor Gunnar Kofoeds beslutning om at stoppe som viceformand.

- Jeg har stort set ikke været hjemme i seks år, så noget skal skæres fra i kalenderen. Jeg ønsker mere tid til mit landbrug og frøavl, og jeg vil også være morfar og lære mine børnebørn, hvad et godt landmandsliv er.

Det er kalenderen, der har afgjort, at meldingen fra viceformanden falder netop nu.

- Jeg har haft en række opgaver og møder, der ikke skulle handle om, at jeg var afgående. Men nu starter kandidatpræsentationerne og de lokale valgmøder. Derfor synes jeg, det er mest ordentligt at melde ud nu, forklarer Thor Gunnar Kofoed.

Kandidaterne på visit i Rønnede

Da Thor Gunnar Kofoed på forhånd har meddelt, at han ikke ønsker at blive genvalgt som viceformand i Landbrug & Fødevarer, er der nu kun to kandidater til posten, og det er Martin Hjort Jensen og Torben Povlsen, der for nylig blandt andet mødtes til et valgmøde hos Østdansk Landboforening i Rønnede.

Martin Hjort Jensen driver fødegården Mariesminde i Bredal ved Vejle sammen med sin hustru Susanne, der er sygeplejerske. Gården drives med en årlig produktion af 750.000 slagtekyllinger og et markbrug på 400 hektar.

Martin Hjort Jensen var i en årrække ansat i DLG, blandt andet som driftsleder på forskellige afdelinger, inden han vendte tilbage til gården. Siden 2013 har han også været formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.

Torben Povlsen driver sammen med sin kone, Annette, ejendommene Frederikshøj og Ledstedlund ved Nyborg med 300 hektar jord, 810 søer og en årlig produktion af 30.000 smågrise til danske aftagere.

Torben Povlsen er endvidere formand for L&F Centrovice.

Læs også