Biodiversitet kræver nytænkning i maskiner
50 personer fra den offentlige sektor og anlægsgartnere blev på temadag hos Glamsbjerg MaskinCenter præsenteret for nyt grej, som kan sikre vedligeholdelsen af de fremtidige vilde, grønne områder.

Ved en temadag om biodiversitet præsenterede Glamsbjerg MaskinCenter for de omkring et halvt hundrede repræsentanter fra kommuner, boligforeninger og større offentlige virksomheder prototypen af maskinsæt, som ses nederst i forgrunden. Der er tale om en 1,20 meter skivehøster, der lægger rimlen mellem smaltraktorens hjul, og en pickup-vogn, som et par uger senere kan opsamle det tørrede materiale. Foto: Erik Hansen
Både græsplæner og de grønne arealer i kommunerne, boligforeninger og virksomheder, og for den sags skyld også private haver, skal være »vildere« i fremtiden. Intentionen er en fauna af vilde blomster og planter, og omlægningen med såningen af sommerblomster og andet frø er i fuld gang i disse år.
Men for ikke at det om føje år skal ende med ufremkommelige ukrudtsarealer med tidsler og brændenælder, kræver det pasning. Og dermed også de fornødne maskiner til opgaven.
Problemet er, at hverken de store brakhøstere eller skiveslåmaskiner, som kendes fra landbrugsmarkedet, passer til opgaverne i de ofte trange arealer ved bygninger og virksomheder.
Lys til nye frø
For at et vildtvoksende areal kan være en succes år efter år med masser af vilde blomster, lyder opgaven nemlig på, at arealet skal slås mindst et par gange om året. Og at det afslåede materiale efterfølgende skal fjernes, for at de attraktive blomster og planter sammen med afdrysset frø får lys, så tidsler og andet stærkt ukrudt ikke får lov at tage over.
På en temadag, som Glamsbjerg MaskinCenter forleden havde arrangeret for denne kundegruppe, fik de omkring 50 deltagere et grundigt indblik i biodiversiteten, som vinder så markant frem. Det skete blandt andet med et indlæg af Ann Berit Frostholm, der som indehaver af konsulentvirksomheden Nature Works beskæftiger sig med biodiversitetsrådgivning, naturdesigns og naturformidling.
Biodiversitetshøster
I samarbejde med HLS Maskiner i Horne kunne Glamsbjerg MaskinCenter for deltagerne præsentere en prototype af en »biodiversitetshøster« i form af et maskinsæt med en 1,20 meter skivehøster, frontmonteret en New Holland Boomer-35 smaltraktor, samt en pickup-opsamlervogn.
- Et sådant maskinudstyr findes i dag ikke på markedet, og derfor gik vi i gang med opgaven, fortæller medindehaver af Glamsbjerg MaskinCenter, Søren Bech Sørensen, og forklarer videre:
- Med dette sæt, GMC Bio Cut og Pickup, vil man kunne slå alle former for arealer, og efter et par uger kan det tørre materiale samles op og afbrændes, alt imens nye afdryssede frø kan spire.
På temadagen i Glamsbjerg blev også fremvist udstyr til ukrudtsbekæmpelse med varmt vand, store robotklippere, el-biler og -minilæsser m.v. til netop den inviterede målgruppe.