Ejere af ejendomme med meget natur kan se frem til lavere beskatning

Først var der udsigt til, at ejendomme med et stort element af natur fremover ville blive beskattet markant hårdere end landbrug med de nye ejendomsvurderinger. Men det ændrer en ny vurderingsmodel, som netop er blevet foreslået.

Af chefkonsulent Mimi Shin Jensen, Patriotisk Selskab

Med de nye ejendomsvurderinger så det ud til, at ejendomme med et stort element af natur fremover skulle kategoriseres som ejerboliger og dermed beskattes markant hårdere end hidtil. I en tid med stort fokus på klima og biodiversitet gav det selvsagt anledning til kritik fra mange fronter.

Derfor bad de politiske parter bag ejendomsforliget følgegruppen, som blandt andet består af Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening, om at lave en anbefaling til en ny beskatningsmodel.

Natur skal beskattes som land- og skovbrug

Nu lægger følgegruppen op til, at ejendomme med et stort element af natur bør beskattes på samme måde som landbrug og skovbrug. Det vil sige, at vådområder, brakjord og andre naturarealer vil blive beskattet på samme måde som dyrkede landbrugsarealer.

Konkret vil det betyde, at cirka 13.000 flere ejendomme i landområderne fremover vil skulle vurderes og beskattes som landbrug i stedet for som ejerbolig med en hertil lavere boligskat til følge.

Ændringerne vil kun få betydning fremadrettet

Ejendomme med et areal på to hektar eller derover vurderes i ulige år. Derfor er det forventningen, at kategorien i praksis vil blive ændret ved vurderingen pr. 1. januar 2027. Ændringerne vil forventes kun at få betydning fremadrettet.

Vurderingsmodellen er ikke vedtaget. Det forventes, at regeringen vil kunne fremlægge en endelig model efter sommerferien med henblik på at kunne indgå en politisk aftale med forligskredsen.

Læs også