Konventionelt landbrug: - Vi gør også noget for naturen

Et rewildling-projekt i Halsnæs i Nordsjælland er begyndt at gribe om sig. Også landmænd bakker op om at gøre en indsats for naturen.

Mange steder i Danmark gør landmænd en dyd ud af at lave faunastriber, der blandt andet er godt for bier. Arkivfoto

Det har fået konsekvenser, at Halsnæs Kommune har meldt sig til konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune, som Miljøministeriet har udskrevet. Af den positive slags, hvis man gerne vil gøre noget for naturen og biodiversiten.

Et centralt element i Halsnæs Kommunes konkurrencebidrag er kommunens egne borgere og lodsejeres helt egne naturprojekter.

Her kan der være tale om borgerforankrede naturprojekter, der samtidig yder et bidrag til kommunens samlede biodiversitet, skaber den bedste lokale vidensdeling og engagement. Og så sikrer det ofte i højere grad projekters levedygtighed og succes, oplyser kommunen.

Og blandt de lodsejere, der har meldt sig på banen i konkurrencen, er kommunens største landbrugsbedrift, Grønnesseaard Gods, der er et konventionelt landbrug. Her har man i en årrække blandt andet etableret faunastriber, men i år har naturindsatsen fået en tand til. 

– Vi har i år på egen hånd udvidet med yderligere 600 x 3 meter faunastriber langs marker andre steder. Derudover har vi etableret tre nye remiser, det vil sige naturområder uden produktion. De er hver på mellem 0,3 – 0,5 hektar, siger Ditlev Hasselbalch fra Grønnessegaard Gods til sn.dk.

Gør noget for naturen

Han peger på, at det er i landbrugets egen interesse at få en bedre balance i naturen, hvilket blandt andet vil hjælpe bestøvning af planter, blandt andet til gavn for biavlere. Ditlev Hasselbalch peger også på, at der er noget imagemæssigt at vinde på initiativet.

– Vi konventionelle landmænd skydes ofte i skoene, at vi ikke gør noget godt for naturen, men det gør vi altså.

Vinderen af Danmarks Vildeste Kommune får en million kroner, der skal gå til naturskabende formål.
 

Læs også