Udgifterne til energi er steget med op til 80 procent, og det koster på bundlinjen, konstaterer rådgivningsselskabet LandboSyd.

- Fremstillingen af en enkelt liter mælk stiger 4-5 øre, et enkelt kg grisekød stiger 10-15 øre. Og en hektar med planteavl bliver et sted mellem 150 og 350 kroner dyrere at dyrke, fortæller virksomhedsøkonom hos LandboSyd, Heinrich Lüllau.

Men det er ikke det hele. Også leverandørerne til landbruget mærker de højere priser til energi. Det kan være transport, fodermøller, gødning, osv. Afhængig af, hvor store en andel af produktprisen, der handler om energi – så mere eller mindre stiger produktprisen.

- Eksempelvis er energiprisen vedrørende gødning mere end fordoblet, og lastbiltransport stiger ligeledes væsentligt af forskellige årsager, siger Heinrich Lüllau.

Også indirekte lønomkostninger øges, når energipriserne sætter gang i inflationen.

Umiddelbart ser Heinrich Lüllau ikke et fald i priserne foreløbigt.

Tysk grisenotering er uændret

Den tyske slagtesvinenotering er ifølge Landsforeningen af Danske Svineproducenter uændret 1,23 euro pr. kg (9,16 kroner).

- Det tyske slagtesvinemarked er p.t. stabilt, og udbud og efterspørgsel er i balance. Typisk plejer der at opstå en udbudspukkel på slagtesvinemarkedet i de første uger af året på grund af reducerede slagteaktiviteter i forbindelse med jul og nytår. I år beretter tyske omsættere imidlertid om, at der ikke er større problemer med at afsætte slagteklare grise for tiden, skriver Danske Svineproducenter i en kommentar, og tilføjer:

- Markedseksperter formoder, at det hænger sammen med den betydelige reduktion i den tyske grisebestand i de seneste måneder. Den tyske producentforening ISN er derfor optimistisk for de kommende uger.