Driftsleder på Hverringe gods: - Dette år er vejrmæssigt helt uden for skiven. Men vi har en plan for at klare det

Nok er det meget frustrerende ikke at kunne få gang i forårssåningen – især når man skal over mange hundrede hektar som på Hverringe gods. – Men vi bruger ventetiden og fokuserer positivt, fastslog Rune Gjengedal, da avisen besøgte godset i sidste uge.

Driftsleder Rune Gjengedal har i den daglige snak indført den regel, at man ikke må tale om den trælse regn i mere end fem minutter. - Så skal man skifte emne til noget mere positivt og bevare det gode humør, siger han med et smil. Fra venstre er det Mathias Rosenlund, Benjamin Bangsgaard, Rune Gjengedal og Gustav Bencard. 
Avisen besøgte Hverringe den 15. april, hvor solen skinnede og der var forår i luften. Så burde Hverringes såmaskiner være travle ude i marken og ikke stå inde, som tilfældet var. - Vi bruger rigtig meget tid på »tør-træning« - altså teste al den teknik, der overhovedet kan afprøves, så vi virkelig kan køre løs, når vi kommer i gang på de store arealer, fortæller Rune Gjengedal. Der er syv grønne traktorer på Hverringes landbrug. Al sågrej står toptunet og gennemtjekket klar. Mange marker på Hindsholm, hvor Hverringe gods ligger, stod mandag i sidste uge stadig med blank vand i spor og lavninger - selv i blomstrende rapsmarker.

- Vi har kun sået 30 hektar vårbyg og endnu ikke et frø af vores 160 hektar spinatmarker. Så der bliver rigtig meget, der skal nås.

Det fastslog Rune Gjengedal, driftsleder på Hverringe gods på Østfyn, mandag eftermiddag i sidste uge, hvor solen ellers skinnede og der var forår i luften.

- Min erfaring siger mig, at dette år foreløbig er vejrmæssigt helt uden for skiven.

- Vores såmaskiner står bare og venter. Ingen kan så heromkring på grund af vandmættede jorde.

Hverringe gods har et jordtilliggende på 1.250 hektar og derudover forpagtes et endnu større areal rundt på Øst- og Nordfyn.

- Vi kan nok klare al vores forårssåning på en god, lang uges tid, da vi har høj kapacitet, når vi først kommer i gang.

Tænk positivt

Men ingen kan ændre på vejret.

Så Rune Gjengedal har indført en humør-regel, at man ikke må tale om den trælse regn og vand på markerne i mere end fem minutter.

- Så skal man skifte emne til noget mere positivt og bevare det gode humør, siger han med et smil.

Ventetiden udnyttes til at være maksimalt forberedt på de hektisk sådage, som det trækker sammen til.

- Vi bruger rigtig meget tid på »tør-træning« - altså teste al den teknik, der overhovedet kan afprøves, så vi virkelig kan køre løs, når vi kommer i gang på de store arealer.

Dræn bliver vigtigere

Heldigvis blev store arealer drænet sidste år og det er Rune Gjengedal meget glad for i dette forår.

- Vi har opgraderet vores dræn i de seneste år, så vi er godt med. Men man bliver tilsyneladende aldrig færdig med dræn.

- Så er vi helt med i forårspløjning – alle de mange hektar, der skal pløjes, er klaret. Opgaven er især for os at bevare fugten i jorden, da vi bor på en af Danmarks tørreste pletter.

- Men vi pløjer især for at holde vores græsukrudt nede. Derfor pløjes så vidt muligt før græsudlægsmarker, hvis vi kan se et potentielt græsukrudtsproblem i de pågældende marker.

Udover forårssåning er Hverringe forsinket med udbringning af husdyrgødning.

- Særligt på vores økologisk drevne marker presser udkørsel af husdyrgødning sig på, da de økologiske vintersædsmarker indtil nu ikke har fået noget gødning.

- Så nu må vi acceptere dybere spor i markerne. Men vi er meget fleksible i år med brugen af vores maskinstation, vi må hjælpe hinanden begge veje. Vi er i en force majeure-situation.

Flotte afgrøder

Generelt er Rune Gjengedal godt tilfreds med afgrøderne på markerne lige nu.

- Rapsmarkerne står jo vanvittig godt og rigtig mange af vores flerårs frømarker står virkelig godt og er glade for den megen regn, de har fået. Og vores hybridrug til fremavl står virkelig godt.

- Men der bliver selvfølgelig pletter i markerne fra de store vandhuller, der stadig står med vand.

- Kun vårafgrøder er udfordret lige nu. Resten kan vi kun glæde os over.

Hverringe gods

Landbruget består af de tre hovedgårde Hverringe, Broløkke og Bøgebjerg samt en række mindre ejendomme, samlet areal med ager og eng 1.250 hektar

Hverringes landbrugsjorde strækker sig langs Storebælts kyst og er derfor præget af milde vintre og lav mængde nedbør. Dette klima har vist sig at være perfekt for dyrkning af visse typer af frø

Den nuværende produktion er derfor præget af en stor frøproduktion

Læs også