Temadag for både interesserede og skeptiske landmænd
I et nyt samarbejde mellem Agrovi, FRDK og Danmarks Naturfredningsforening blev der på Midtsjælland holdt en vellykket temadag om conservation agriculture.

Mange landmænd var samlet til temadagen for interesserede - men skeptiske - CA-dyrkere. Her fortæller værten Søren Ilsøe om sin direkte såede vårbyg. Foto: Jørgen P. Jensen
- Jeg var helt sikker på, at økologi var den eneste fremtiden for dansk landbrug. Men nu er jeg blevet mere nuanceret.
Det fortæller Knud Anker Iversen på gårdspladsen hos gårdejer Søren Ilsøe fra Fjenneslev på Midtsjælland, midt mellem 75 kaffedrikkende landmænd og andre planteavlsinteresserede, som er deltagere i et heldagsarrangement om conservation agriculture (CA).
Knud Anker Iversen er formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Høje Taastrup og én af initiativtagerne til denne temadag, som er målrettet landmænd, der overvejer eller er nystartede i CA.
- Økologisk produktion kræver mere jord, da udbyttet som regel er lavere pr. hektar. Og er de praktiske metoder i økologi i det hele taget fremtiden? Dertil kommer pløjning, som jo indgår i økologi – det frigiver CO2. Hvorimod pløjefri dyrkning binder CO2, påpeger naturfredningsformanden.
Holdningsændring
Han fremhæver også, at biodiversiteten forbedres ved CA. Og flere andre natur- og klimaforhold, som har givet ham en indsigt i en ny fælles ambition for landbruget og naturfredningsforeningen om at fremme pløjefri dyrkning og andre principper fra conservation agriculture.
Resultatet af mange forberedende drøftelser bliver, at Agrovi og Foreningen for Reduceret jordbehandling i Danmark (FRDK) gerne vil gå sammen med Danmarks Naturfredningsforening om denne inspirationsdag for praktiske – og måske skeptiske – landmænd om CA.
I Danmarks Naturfredningsforening har en let holdningsændring været nødvendig for at gå fuldhjertet ind i conservation agriculture.
- Det er helt grundlæggende nødvendigt at sprøjte med Roundup i CA. Og det har indtil for nylig været helt stop for videre samtale i DN, siger Knud Anker Iversen.
Han har imidlertid en stor ros for DN’s konsulent, som pragmatisk nu bakker op om CA og dermed om en vis anvendelse af Roundup.
Krav gennem CAP
Og interessen for at deltage i temadagen om conservation agriculture har været stor.
- Vi har maksimalt kunne være de 75 personer, vi er samlet her, fortæller Niels Damsgaard fra FRDK.
Formiddagen blev brugt til indlæg om planteavlens fremtid og CA’s muligheder.
Direktør Niels Peter Ravnsborg, Agrovi, påpegede her, at der er en ny virkelighed på vej i hele finansieringssektoren, da EU’s kommende CAP-reform gør det nødvendigt at tænke i biodiversitet, CO2-certificeringer, grønne lån og CA.
Også detailhandlen og fødevareforædlere vil begynde at stille nye grønne krav.
De to landmænd, Carsten Stoltze og Peter Frederichsen, sluttede formiddagen af med blandt andet deres oplevelser af at omlægge fra plov til CA i ét hug.
Eftermiddagen var med fire poster i Søren Ilsøes marker med henholdsvis maskiner til CA, jordstruktur, afgrøder og biodiversitet.
Det blev oplyst på dagen, at 3.500 danske landmænd nu er i gang med pløjefri dyrkning eller er skiftet helt eller delvist til conservation agriculture på deres markareal eller dele heraf.