Agrovi har investeret i den sidste nye droneteknik

Planteavlskonsulent Andreas Skov Rasmussen fra Agrovi har specialiseret sig i præcisionslandbrug i almindelighed og droneteknik i særdeleshed.

Det samlede udstyr for Agrovis nye drone står i godt 300.000 kroner, hvoraf alene dette kamera koster 120.000 kroner. Foto: Jørgen P. Jensen Her ses små tidselplanter i en frøgræsmark, som dronen har registreret og som efterfølgende er blevet spotsprøjtet med begyndende effekt. Foto: Andreas Skov Rasmussen

Endnu er det en opgave for en specialist at overflyve marker for at danne grundlaget for spotsprøjtning og øvrige opgaver inden for præcisionslandbrug. Det ændrer sig nok i fremtiden, hvor alle planteavlere nok har mindst én drone hver til overflyvning og kortlægning af egne marker.

Indtil da må man bestille hjælp fra en droneekspert. Og det kan gerne være Andreas Skov Rasmussen, planteavlskonsulent hos Agrovi, som har specialiseret sig i præcisionslandbrug i almindelighed og droneteknik i særdeleshed.

- Denne drone har kostet omkring 300.000 kroner alt inklusiv, fortæller han på pladsen foran maskinhallen på Esromgaard i Nordsjælland, mens han åbner fire store plastkufferter med dronedele.

- Det tunge på dronen er de to batterier, der sidder på dronen samtidig, og giver den en god halvtimes flyvetid. Det dyre er de to kameraer, som begge er aktive samtidig og hvoraf det ene koster alene 120.000 kroner, fortæller Andreas Skov Rasmussen.

Det tager syv billeder for hvert halvandet sekund, som i softwaren Cultiwise stykkes sammen til tildelingskort. Et andet påmonteret kamera tager almindelige luftfotos af de marker, der overflyves.

30 hektar på en halv time

Selve overflyvningen af en mark med dronen går hurtigt.

- Vi flyver én hektar i minuttet, alt afhængig af opgave, flyvehøjde, vejrforhold med mere og ligger i et prisleje på 120-160 kroner pr. hektar for droneoverflyvning inklusiv færdigarbejdet tildelingskort, klar til at sætte i terminalen, oplyser Agrovis droneekspert.

- Men tiden, tilføjer han, afhænger utrolig meget af dronens opgave. Skal dronen se helt små tidselplanter i for eksempel rødsvingel, så skal vi ned i 50-60 meters højde og det kræver flere vendinger og flyvninger. Jeg har lige haft dronen over en 51 hektar mark, som krævede en time og et kvarter i effektiv flyvetid.

Efter flyvningen kan der lagres op til 400 GB på de micro SD-kort, der sidder i de to kameraer.

- Det kræver lynhurtige SD-kort, som efterfølgende skal indlæses til grundig behandling i Cultiwise. Det kræver en god og lynhurtig internetforbindelse.

Men spiller det hele, så er Agrovi klar til at hjælpe landmanden i mål med spotsprøjtning. På Roskilde Dyrskue er Agrovi som altid repræsenteret, og her er der naturligvis mulighed for at få mere at vide om de mange muligheder, der er.

Læs også