EU-Kommissionen er efter en lang ventetid endelig kommet med sit udspil på genteknologieområdet. Nu skal forslaget i høring, også i Danmark.
Onsdag landede der et udspil fra EU-Kommissionen, der potentielt kan revolutionere produktionen af fødevarer i medlemslandene.
Kommissionen vil nemlig ændre GMO-reguleringen, så ændringer, der med tiden ville ske af naturlige årsager eller ved hjælp af avlsteknikker, vil være undtaget fra de meget strikse regler, der gør sig gældende for genmodicerede fødevarer.
EU-plan for brug af Crispr er på vej
Et epokegørende forslag
Det vil sige, at brugen af den såkaldte gensaks, Crispr/Cas9, ikke længere står overfor så mange restriktioner, som det gør sig gældende i dag,
Og det er et epokegørende forslag, mener man hos den store tyske producent af planteværn, Bayer.
- Udvikling af nye sorter i planteavlen tager normalt over 10 år, fra de første gode testresultater, til at en sort kan komme på markedet. Med geneditering kan man forkorte den proces med fem år, siger Matthias Berninger, der er bæredygtighedscehf hos Bayer-koncernen.
Det hører dog med til historien, at planter ifølge forslaget stadig skal reguleres eftter GMO-regulativet, hvis der er mere end 20 generiske ændringer, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Gælder ikke økologi
Den nye forordning gælder ikke for økologiske planter. Det skriver Emmanuel Moding Nielsen, der er analytiker i tænketanken Europa på Twitter. Samtidig skal alle afgrøder, der dyrkes ved hjælp af genteknologien, være underlagt en mærkningsordning.
Samtidig er der sket nogle ændringer, siden man i Kommissionen begyndt at arbejde på forslaget, skriver han.
- I en tidligere lækket udgave af lovforslaget blev alle NGT-afgrøder med herbicid tolerance automatisk betragtet som GMO. Dette var tænkt som et incitament til, at teknologien understøtter landbrugets grønne omstilling, lyder det fra Emmanuel Molding Nielsen.
Men sådan er det ikke mere.
- I den endelige version fra idag ser det ud til at herbicid tolerance nu er kompatibelt med kategori #1 NGT-afgrøder, hvilket er afgrøder, der betragtes som ækvivalente til konventionelle planter, forklarer han.
Forslaget er nu sendt i høring, også i Danmark, via Høringspotalen. Her vil det være i høring i de kommende to uger.
En lovændring på området vil betyde, at reglerne i Europa kommer til at minde mere om de regler, der blandt andet gør sig gældende i USA.