L&F: - Treparten er samlet set en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø

I Landbrug & Fødevarer er man tilfredse med, at der nu er landet en politisk rammeaftale.

Et bredt flertal i Folketinget bakker op om den grønne trepartsaftale i sin helhed og har netop indgået en politisk rammeaftale, der samtidig udgør det genbesøg af vandmiljøindsatsen, der var aftalt med landbrugsaftalen fra 2021. Og det er man ved Landbrug & Fødevarer godt tilfreds med:

- Jeg er stolt af den aftale, vi indgik med parterne tilbage i juni, og jeg er selvfølgelig tilfreds med, at den nu er bekræftet af et bredt politisk flertal, der bakker op om aftalen i sin helhed og samtidig anerkender, at der er tale om en omfattende og balanceret aftale. Det har været helt afgørende for os, og det er vigtigt, at aftalen nu efter fem måneder endelig er sikret politisk opbakning i Folketinget. Vi har en kæmpe opgave forude, og landmændene er for længst trukket i arbejdstøjet, siger formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard.

Det fremgår af en pressemeddelelse mandag.

Vil tage højde for svenske og tyske udledninger

Den 24. juni 2024 indgik den grønne trepart »Aftale om et Grønt Danmark«. Aftalen tegner – ifølge pressemeddelelsen – linjerne for fremtidens fødevareproduktion og et »nyt og grønnere Danmarkskort«. Regeringen, der også indgik som part i de oprindelige trepartsforhandlinger, har netop indgået en politisk rammeaftale med Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.

- Vi noterer os med stor tilfredshed, at regeringen og partierne i deres scenarievalg har indbygget en garanti om interkalibrering, der dækker over, at man skal tage højde for svenske og tyske udledninger, udtaler formanden og tilføjer:

- Det sikrer, at vi arbejder mod samme miljømål i de områder, hvor vi bogstaveligt talt deler vandene. Det har fyldt meget for os igennem mange år, og det er nu anerkendt af en bred aftalekreds.

Højere tempo fra myndighederne

Ifølge Landbrug & Fødevarer er man godt tilfreds med, at trepartsaftalen byder på nye strukturer – både kommunalt og med Ministeriet for Grøn Trepart – der skal sikre et højere tempo fra myndighedernes side. For det er tiltrængt, lyder det:

- Både natur, klima og det gode landmandskab vinder, når vi erstatter forældede vandmiljøindsatser og alle deres funktionsfejl med nye tilgange. Når bureaukrati og ventetider mindskes for at få gang i nye klimavirkemidler. Og når skrivebordsløsninger erstattes af lokal forankring, siger Søren Søndergaard.

- Nu trækker Danmark på samme hammel. Dét er der en stor styrke i, tilføjer han.

Kan se L&F’s aftryk på trepartsaftalen

På Landbrug & Fødevarers årlige Delegeretmøde, der løb af stablen i sidste uge, kritiserede formanden for Landbrug & Fødevarer den seneste tids politiske rabalder om rammeaftalen.

- Det, vi har været vidner til de seneste måneder, har bekymret mig, og det har kun bekræftet mig i, at det var rigtigt, at vi sad med ved bordet i de oprindelige trepartsforhandlinger. Vi har sat markante aftryk på resultatet.

Han fortæller om tre afgørende forudsætninger for, at L&F sagde ja trepartsaftalen, der kulminerede i juni:

- Vi skulle sikre, at en kommende CO2-afgift ikke tager livet af den klimaeffektive danske landmand. Vi skulle have en vandmiljøindsats, der virker og er lokalt forankret. Som bygger på en langsigtet arealomlægning frem for evig og ineffektiv markregulering. Og så skulle vores medlemmer have kendskab til deres helt grundlæggende rammevilkår i mere end 10 minutter ad gangen. Alle tre forudsætninger står tilbage som stærke L&F-aftryk, og de gælder også nu, hvor der er landet en politisk rammeaftale, mener formanden.

Han udtrykker en eksplicit tak til regeringen og Liberal Alliance for at have fokus på balancerne i den oprindelige trepartsaftale.

- Et bredt flertal i Folketinget har heldigvis set og bevist, at et stærkt fødevareerhverv og en ambitiøs grøn omstilling ikke er hinandens modsætninger. Det ved vi i landbruget, og det ved de fleste heldigvis også på Christiansborg. Det vil jeg gerne kvittere for. Ikke mindst til regeringens forhandlere og Liberal Alliance, der må siges at være gået forrest i det kor.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også