Nye beregninger fra Skatteministeriet baner nu vejen for, at CO2-neutral biogas, der ikke modtager statslig støtte, kan fritages for afgifter.
Ifølge en netop offentliggjort analyse, som er udarbejdet i samarbejde med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, vil det være muligt at undtage ustøttet, klimaneutral biogas fra CO2-afgift, emissionsafgift og energiafgift. Kernen i løsningen er brugen af oprindelsesgarantier, som dokumenterer, at gassen stammer fra vedvarende energikilder.
Formålet med en sådan fritagelse er at fremme produktion og anvendelse af grøn gas. Skatteminister Rasmus Stoklund forklarer, at regeringen nu vil gennemgå analysen nærmere, før der træffes en endelig beslutning:
- Målet er at fremme produktion og brug af CO2-neutral biogas. Biogas er centralt i den grønne omstilling, og det er nu undersøgt, hvordan denne gas eventuelt kan afgiftsfritages. Jeg vil sammen med regeringen se nærmere på analysen med henblik på en beslutning i det nye år, lyder det fra ministeren.
Analysen vurderer dog, at det vil være yderst vanskeligt at fritage støttet biogas for CO2-afgift, da dette kan risikere at føre til overkompensation i strid med EU’s statsstøtteregler.
Derfor fokuserer muligheden udelukkende på biogas uden produktionsstøtte. De foreløbige beregninger peger på en statslig merudgift på omkring 35 millioner kroner i 2026, faldende til cirka 20 millioner kroner i 2030.
Undervejs i lang tid
Allerede i 2022 blev det med den grønne skattereform for industrien aftalt at undersøge en afgiftsfritagelse af biogas via oprindelsesgarantier. Rapporten, der nu foreligger, giver et konkret bud på, hvordan dette kan implementeres i praksis.
Biogas Danmark hilser analysen velkommen og roser regeringen og Skatteministeriet for endelig at anerkende biogas som en reelt klimaneutral energikilde også i afgiftsmæssig henseende.
Organisationen peger på, at det hidtil har været problematisk, at biogas i gasnettet har været underlagt samme CO2-afgift som fossil naturgas – til trods for at biogas i klimaopgørelser betragtes som CO2-neutral.
Fra Biogas Danmarks side håber man på hurtig handling, idet den nye CO2-beskatning af virksomheder træder i kraft allerede 1. januar 2025.
- Af hensyn til den grønne omstilling i industrien er det vigtigt at få implementeret CO2-afgiftsfritagelsen så hurtigt som muligt. Det er helt centralt for en række gasforbrugende virksomheder, hvor biogas er det bedste grønne alternativ, siger Biogas Danmarks formand, Søren Pind.
Flere fluer med et smæk
Fritagelsen kan også bidrage til at opfylde politiske mål på transportområdet. Fra 2025 indføres en kilometerafgift for lastbiler, og her vil en CO2-afgiftsfritagelse for biogas kunne afhjælpe konkurrencemæssige skævheder i forhold til andre drivmidler.
Det understreges, at oprindelsesgarantierne sikrer, at den samme mængde biogas ikke kan sælges flere gange, og at al handel registreres i en EU-database, som sikrer fuld gennemsigtighed.
Samlet set tegner analysen et billede af en kommende afgiftspraksis, hvor biogas uden støtte kan opnå en mere retvisende klimaposition.
Næste skridt bliver for regeringen at omsætte rapportens konklusioner til konkret lovgivning, således at virksomheder og transportaktører får sikkerhed for rammerne for den grønne omstilling.