Ny rapport: Dansk frugt og grønt vinder igen over udenlandske produkter i forhold til pesticidrester

Den nyeste pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser, at størstedelen af konventionelle fødevarer indeholder pesticidrester, men næsten alle prøver overholder de lovgivningsmæssige grænseværdier.

Ifølge den seneste pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet indeholdt 80 procent af de konventionelt dyrkede frugter, 42 procent af grøntsagerne og 27 procent af kornprodukterne på det danske marked pesticidrester i 2023. På trods af disse fund overholdt 98 procent af alle prøver de fastsatte grænseværdier.

Dansk frugt og grønt er generelt mere fri for pesticider sammenlignet med produkter fra resten af EU og lande uden for EU. I danske grøntsager blev pesticidrester fundet i 19 procent af prøverne, mens det tilsvarende tal for grøntsager fra EU og uden for EU var henholdsvis 58 og 62 procent.

Blandt økologiske fødevarer blev der fundet pesticidrester i 2,3 procent af prøverne. Anvendelsen af pesticider er som hovedregel ikke tilladt i økologisk produktion, men restindhold kan forekomme som følge af eksempelvis vindspredning fra nabomarker.

Samlet vurderer DTU Fødevareinstituttet, at pesticidrester i fødevarer på det danske marked generelt udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko. Dog kunne en sundhedsmæssig risiko ikke udelukkes i 30 prøver, hvoraf 19 var mistankeprøver.

Læs også