Både ulven og fårene var heldigvis blot til stede som papfigurer, da miljøminister Magnus Heunicke, (S), sammen med folketingsmedlemmer, EU-parlamentarikere samt lokale fåreavlere, repræsentanter for landbruget og ulvebekymrede borgere, mandag var samlet til ulvemøde på en landejendom nær Vorbasse, hvor ministeren blev præsenteret for nogle af de ulvehegn, der er tænkt for blandt andet fåreavlere, for at holde ulven ude.

Området er et af de steder i Jylland, hvor ulven ved flere lejligheder er blevet set, og hvor både hesteejere, men især fåreavlere har oplevet konsekvenserne af ulveangreb blandt deres dyr, ligesom en del borgere har udtrykt bekymring over at have ulve i lokalområdet.

Pressen var inviteret til anden halvdel af mødet, hvor turen gik ud til de prøver af forskellige godkendte hegnstyper, som især fåreavlere kan indhegne deres arealer med, for at beskytte dyrene mod ulveangreb.

Alt for dyr løsning

Men hos fåreavlerne mener man ikke, at indhegningen er en reel løsning.

- Det er alt for dyrt. Jeg kan jo ikke lægge flere hundrede kroner oveni prisen for mine lam, lød det efterfølgende fra en af deltagerne i mødet Torben Kousgaard, der ejer og driver Varde Ådal Lam.

Priseksemplerne for de forskellige hegnstyper varierede fra omkring 430 til 600 kroner pr. produceret lam udregnet for ved et eksempel på 32 kilometer hegn til 1.000 producerede lam.

Torben Kousgaard kunne samtidig oplyse, at der under den uofficielle del af mødet blev diskuteret flere forslag fra de deltagende parter. Hos flere fåreavlere så man eksempelvis gerne på en mulighed for en form for regulering af ulvene.

Svensk ulveregulering

Ulven er fredet i hele EU, men tidligere på året kunne medierne NRK i Norge og SVT i Sverige berette om ulveregulering i Sverige, hvor man – under store protester fra flere dyreværns- og naturorganisationer – gav politisk grønt lys for en regulering på 75 ulve af den svenske bestand på omkring 460 ulve.

Siden 2010 er i alt 203 svenske ulve blevet skudt under denne årlige jagt, som kræver en speciel licens hos jægere.

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen er den danske bestand af ulve hér i 2023 på omkring 30 ulve, og tallet ventes at stige de kommende år.

Ulven i Danmark og Europa

Ulven (Canis lupus) er Europas næststørste rovdyr på land. Kun den brune bjørn er større.

Den har været næsten udryddet i Europa, men er nu i fremgang, primært fordi den er blevet fredet i EU.

Efter knapt 200 års fravær er den også geninvandret til Danmark.

Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012, og i begyndelsen af 2023 talte den danske bestand omkring 29 individer.

Kilde: Miljøstyrelsen

Politik