Bæredygtigt Landbrug er ikke inviteret med i regeringens grønne trepartsforhandlinger om en klimaafgift, og derfor forbeholder formanden Peter Kiær sig ret til at kritisere forhandlingsresultatet. På forhånd er han imod udtagning af landbrugsjord.
Landbruget kan nedbringe udledningen af drivhusgasser med 55-65 procent frem mod 2030 uden at skulle udtage landbrugsjord, lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, den sjællandske svineproducent Peter Kiær, i en kommentar til, hvad foreningen ville have budt ind med, hvis den havde fået lov til at sidde med ved bordet til de forhandlinger, som regeringen vil tage med Landbrug & Fødevarer og andre organisationer, før en klimaafgift vedtages.
- Det er jo ikke andre end Landbrug og Fødevarer, der repræsenterer landbruget. Og når ikke vi er med, så kan vi jo desværre ikke byde ind med noget. Men vi vil komme med forslag til, hvad de kan komme med i debatten, siger Peter Kiær, der fortæller, at Bæredygtigt Landbrug om få uger kommer med deres bud på en løsning på landbrugets klimaudfordring.
- Derudover bliver man nødt til at se på de nye ting, der løbende kommer fra FN’s klimapanel om, at landbrugets optag af CO2 kommer til at spille en rolle, siger han.
Deadline inden juni
- Derimod er vi ikke fortalere for, at man ensidigt bare skal udtage lavbundsjord. Det kan dog godt være, at der er nogle steder, hvor der er en faglig begrundelse for at tage nogle hektar ud, men det er overordnet set ikke det, vi har med i vores værktøjskasse, tilføjer Peter Kiær.
Hvordan har du det med, at Bæredygtigt Landbrug ikke er indbudt til forhandlingerne med regeringen?
- Det er svært, ikke? Egentlig burde vi jo have været inviteret med, da vi er en stor del af dansk landbrug. Vores medlemmer repræsenterer over halvdelen af den danske dykningsflade. Så det er mærkværdigt og underligt, og det giver ikke nogen mening, at vi ikke er inviteret med. Men så står vi jo så også frit for at kritisere de udspil, der kommer, siger foreningens sjællandske formand.
Udover Landbrug & Fødevarer kommer regeringen til at sidde til bords med brancheorganisationen DI, Danmarks Naturfredningsforening, tænketanken Concito og fagforeningerne Dansk Metal og NNF.