Der skal øget fokus på håndværket

- Der er mange faktorer, der skal tages højde for, men det her skal lykkedes. Det er præmissen, lyder det blandt andet fra Hornsyld Købmandsgaard, når det kommer til strategien omkring udfasning af zink.

4-5 kg’s grise i en almindelig to-klimasti med 30 stk. Grisene modtager både opblødt foder og samme tørfoder i foderautomat, og strategien er ifølge Aloys Laue ens for hjemmeblandere og færdigfoderkunder. Foto: Aloys Laue

Torben Skov Ancker understreger, at det med udfasning af zink igen er de gamle dyder der skal til. Det handler om at se på grisen, og det kan en nybegynder ikke sættes til.

- Det skal ikke være kompliceret ude på staldgangen, men den vellykkede fravænning uden zink kræver, at den besætningsansvarlige skal forstå det rent praktiske i tildelingen af foderet.

Hos Hornsyld Købmandsgaard har man altid lagt stor vægt på råvarekvalitet, men også opstartskvalitet.

- Der skal fokus på håndværket i stalden. Man skal have fingeren på pulsen – hands on på dyrene, og det kræver træning, påpeger Aloys Laue.

Hornsyld Købmandgaard kører som udgangspunkt et grundigt opstartsmøde før overgang til zinkfri fodring i en ny besætning, og gerne hvor der har været nogle produktionstal og sundhedsdata på bordet, så udgangspunktet for et konstruktivt samarbejde er godt fra start. Desuden vejledes der på staldgangen i korrekt tildeling af blandingerne.

Opstartsfasen

Han forklarer videre, at foderet i minimum 5-6 dage efter fravænning skal tildeles som opblødt foder.

- Spædgrisens mave er lille, og den må ikke få for meget på én gang, selvom den æder hurtigt. Foderet skal stadig tildeles restriktivt, ellers får spædgrisen det som vi andre efter en julefrokost.

Foderet opblandes 1:1 og tildeles minimum to gange dagligt, og eventuelt med et drys mælkepulver af høj kvalitet til meget små grise.

- Der må ikke iblandes for meget vand. Så får grisene bare vandmave. Det skal derimod have en konsistens som risengrød. Det er det vi oplever der virker, ellers optager de ikke foder nok, forklarer rådgiveren videre om foderet, der også er designet til opstart i farestalden, så foderskift og tarmskader undgås.

Udover tildelingen af foderet har svineteamet i fodervirksomheden også stor fokus på, at grisene har ædepladser nok i stalden, ligesom vandkvaliteten har høj fokus ved staldgangsbesøg.

- Der er mange faktorer, der skal tages højde for, men det her skal lykkedes. Det er præmissen. Lav en plan og følg den. Start op med et par stier for hvert ugehold, og find så ud af, hvad det er der fungerer, lyder opfordringen fra Aloys Laue og Torben Skov Ancker.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også