Det er ved at blive sidst på året, og det er på denne årstid, at der skal sikres tilstrækkeligt lys til poltene og søerne i løbeafdeling.

- Det kan være en god idé at få vasket spindelvæv og andet skidt ned fra loftet, lamper og inventar for at sikre de optimale 200 LUX i øjenhøjde ved dyrene i løbeafdelingen, lyder opfordringen fra dyrlægerne hos Ø-Vet, i deres seneste nyhedsbrev.

Her påpeger de, at der skal være opmærksomhed på, at selvom der kan være god lysstyrke i medarbejdernes øjenhøjde, kan der godt være dårlige lysforhold i søernes øjenhøjde. Såvel inventar som rode-og beskæftigelsesmateriale og lignende kan reducere lyset i dyrenes højde, og det kan påvirke reproduktionen negativt.

Vismuth virker effektivt mod diarré

Driftsleder Peter Greibe, I/S Thorupgård ved Farsø og svinefagdyrlæge Ida Friis Overgaard hos LVK fortalte på årets svinekongres om deres erfaringer med OUA-produktion på Thorupgård.

Blandt farestaldsrutinerne pegede Peter Greibe blandt andet på Vismuth mixtur, som et effektivt middel mod diarré.

- Vismuth mixtur er nok det, der har hjulpet os mest i forbindelse med OUA-produktion. Det anvender vi ved den mindste mistanke om diarré, lød det fra driftslederen.

Ida Friis Overgaard forklarede nærmede, at Vismuth er et stof, der især var meget anvendt i 90’erne. Siden forsvandt det lidt for så igen at komme på banen i de senere år.

- Der er tale om et rent stoppende middel. Det er receptpligtigt og bliver lavet på apoteket, og så giver man det ind i munden med sådan en »Baycox«-pumpe«.

Vismuth mixtur virker rent stoppende nede i tyktarmen, så grisen ikke skider væske ud. Det slår ikke bakterier ihjel, men det sørger bare for, at grisen ikke dehydrerer.

- Det har hjulpet os rigtig meget, ligesom det har hjulpet i andre besætninger – også ikke OUA-besætninger, påpegede dyrlægen, der ser diarré som en af OUA-besætningernes største udfordring.

E-vitamin tilbage til normalt niveau

- De kunder, der har bedt om ekstra E-vitaminer i deres mineraler i forbindelse med overgangen fra gammel til ny høst, kan nu anbefales at gå tilbage til normalt niveau igen.

Anbefalingen kommer fra salgskonsulent Torben Poulsen i Nutrimin Ugenyt.

Ifølge Torben Poulsen, så er det videnskabeligt dokumenteret, at nyt korn i en lagringsproces forbruger E-vitamin som antioxidant. Pludselige dødsfald i forbindelse med ny høst bliver derfor ofte sat i forbindelse med en eventuel underforsyning af E-vitamin. Typisk vil en obduktion af således døde grise vise universelle tarmblødninger, blødning i og omkring hjertet eller blot grise, hvor grunden til dødsfaldet er svær at bestemme. De pludselige dødsfald omkring høst bliver ofte også benævnt friskkornforgiftning.

For at forebygge dette beder en del svineproducenter hvert år om at få tilsat ekstra E-vitamin til deres mineraler i en periode hen over og efter høst. Nogle kunder vælger endda højt niveau af E-vitaminer hele året rundt. Dette begrundes enten i anbefalinger fra dyrlægen eller ønsket om en generel forbedring af grisenes immunforsvar.

Ifølge Torben Poulsen vil et højt niveau af E-vitamin typisk koste omkring 75 øre pr. 100 kg færdigfoder.

Hvor langt er I med udfasning af zink?

- Dagen, hvor medicinsk zink skal udfases, nærmer sig (22. juni 2022), og derfor kan det være spændende at se, hvor langt I er i processen i jeres besætning.

Sådan lyder det fra Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev, hvor de opfordrer til at gøre status via zinkguiden fra Seges.

I zinkguiden (www.zinkguide.dk) kan man besvare 12 spørgsmål, og derved få svar på, hvor langt besætningen er i processen om at have en produktion, der er optimal til fravænning uden zink. Derudover kan man ved at optimere på de parametre, hvor der er forbedringspotentiale, generelt forbedre produktionsresultaterne.

- Zinkguiden kan ligesom farestaldsguiden hentes ned som en webapp på mobilen og kan hjælpe jer med at optimere de forskellige procedurer med klargøring af stalden, optimal indsættelse af grisene samt forhold omkring fodring, lyder opfordringen fra Ø-Vet.

Zinkfri fravænningFodring af griseSvin