Opdel grisene efter alder fremfor vægt
Et nyligt afsluttet ph.d.-projekt viser, at pattegrise helt ned til tre dages.alderen rammes af influenza. Den mest effektive måde at undgå sygdomme i farestalden er at opdele grisene efter alder i stedet for vægt.

Resultaterne fra et ph.d.-projekt har for første gang dokumenteret, at influenzavirus også rammer pattegrise, idet der blev påvist infektion af grise helt ned til tre dages-alderen. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Influenza er en virussygdom, som af og til giver udfordringer i de danske svinebesætninger. Ud over managementtiltag for at mindske smittespredningen vælger en del at vaccinere mod influenza. Men der er meget lidt viden om influenzas smittespredning inden for besætningen og en mangel på studier, der undersøger vaccinationseffekten under naturlige forhold.
Influenza kan betyde en nedsat tilvækst for pattegrisene samt de kendte symptomer som nys, host og næseflåd.
En ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet, der bygger på fire studier udført ude i besætninger, har samtidig vist at sygdommen kan smitte tre dage gamle pattegrise, selvom de modtager antistoffer, der er i råmælken fra soen. Projektet har varet i tre år, hvor formålet var at kortlægge influenzaens smittespredning inden for en besætning.
Sektionér efter alder
Chefforsker og specialdyrlæge ved Seges Svineproduktion Charlotte Sonne har været medvejleder på projektet. Det er især en anbefaling fra projektet, som hun mener er værd at følge for at undgå influenza hos pattegrise og klimagrise:
- Når det kommer til sektioneret drift, er det vigtigt ikke at blande forskellige aldersgrupper i sektionerne, som det ofte sker når man sektionere dem efter vægt. Grisene skal altså grupperes aldersmæssigt, når de fravænnes, for at undgå smittespredning i stien, lyder hendes vurdering.
Det er samtidig en mere effektiv måde at holde smitten nede på i forhold til vaccination af grisene:
- Man kan desværre ikke redde en forkert sektionering af grise ved at vaccinere mod Influenza. Det er i bund og grund bedst at lade dem være i samme sektion som deres jævnaldrende for at mindske forekomsten af influenzasmittede, siger Charlotte Sonne.
Personalet smitter også
Det er dog ikke kun grisene, der smitter hinanden. Mennesker kan også smitte grisene med influenza. Derfor er det også vigtigt at få personalet vaccineret mod influenza.
- Her er det bedste råd at få vaccineret dine ansatte og lade dem blive væk fra stalden, hvis de er syge. Det samme gælder for alle andre, der kommer i stalden, fortæller Charlotte Sonne.
Der er derudover forskellige andre procedurer, der kan tages i brug for at undgå spredning af influenza. Blandt andet ved ikke at tilbageføre grisene, minimere kuldudjævning og undgå brug af sygestier i separate sygesektioner, da det er svært at få grisene tilbage til ugeholdet.
Læs mere om resultaterne fra ph.d.-projektet i notat nummer 2009 via svineproduktion.dk
cab