Mange landmænd udsætter sig selv for en alt for stor belastning, når de fravælger åndedrætsværn, lyder det fra specialist. Fynsk landmand bruger nu konsekvent værn, når han vasker stald og udleverer støvende frø og blæser mejetærsker.
Som kørende konsulent og specialist i åndedrætsværn hos firmaet iTools møder Dorde la Cour mange holdninger til brugen af åndedrætsværn i landbruget. Både de seriøse og de mere useriøse.
- Nogle steder får jeg at vide: »Vi har da udsugning – porten står åben«, og så griner man lidt af det.
Andre steder er man nået til den erkendelse, at man aldrig kunne drømme om at arbejde på kornlageret eller gå i stalden uden at bruge åndedrætsværn, fortæller Dorde la Cour.
Hver 10. bliver syge på jobbet
Og der er faktisk et utal af gode grunde til at tage sit arbejdsmiljø alvorligt, pointerer iTools-konsulenten.
Mikroskopisk støv, som finder vej til menneskers lunger, koster nemlig hvert år hundredvis af menneskeliv i Danmark, viser arbejdsmedicinsk forskning.
- Vi har god evidens for, at indånding af støv og partikler over lang tid kan føre til lungesygdomme. Når man inhalerer støv, kommer det ned i bronkierne og bronkiolerne og helt ned i lungeblærerne, hvis det er meget små støvkorn, fortæller Vivi Schlünssen, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og forsker i lungerelaterede sygdomme til bladet Håndværkeren.
International forskning viser desuden, at mere end hver tiende, der rammes af lungesygdomme, er blevet syge på grund af deres arbejde.
Manglende viden
Ifølge Lungeforeningen er det erfaringen, at mange håndværkere og andre, der arbejder i støvede miljøer, slet ikke er klar over, at den luft, de trækker ned i lungerne, kan være skadelig for deres helbred.
Og det er en oplevelse, som Dorde la Cour fra iTools kan nikke genkendende til.
- Det er min oplevelse, at mange landmænd gerne vil investere mange penge i deres maskiner og deres afgrøder og dyr. Men de er ikke altid så meget for at investere nogle få tusinde kroner i sig selv. Men det burde der være plads til, for der er alt for mange, der udsætter sig selv for en alt for stor belastning, når de fravælger åndedrætsværn, pointerer Dorde la Cour.
- Min opfordring til landmændene er: »Pas bedre på jer selv«.
Klar anbefaling fra landmand
En af de landmænd, der har fulgt opfordringen, er svineproducent Henrik Kildegaard. Den 44-årige landmand driver en svinegård med 6.000 slagtesvin og tilhørende planteavl i Kellerup på Midtfyn.
- Jeg bruger mit åndedrætsværn, når jeg vasker stalde. Og jeg bruger det, når jeg blæser mejetærskeren ren, og når jeg læsser og udleverer græsfrø. Det er virkelig noget, der kradser i lungerne. Det kan man direkte mærke, fortæller Henrik Kildegaard.
- Jeg overvejer, om jeg skal bruge værnet ved udlevering af grise også. Jeg må nok indrømme, at det meget hænger sammen med, hvilke vaner, man har. Og der har jeg nok ikke været dygtigt nok til at tillægge mig de rigtige vaner i stalden endnu, erkender Henrik Kildegaard.
Ingen undervisning på landbrugsskolen
Han tilføjer, at brugen af åndedrætsværn ikke var noget, der blev undervist i, da han gik på landbrugsskole.
- Men det er oplagt at gøre det. For et åndedrætsværn gør virkelig en forskel, oplever jeg. Og jeg kan helt klart anbefale mine kolleger at bruge et værn, hvor motoren kan deles af flere på bedriften, og hvor det kun er ansigtsmasken, der udskiftes, forklarer den midtfynske landmand.
Centrum i åndedrætsværnene fra iTools er en såkaldt CleanSpace. Der er tale om et værn uden slanger og bæltemotor. Værnene har motor med op til seks timers batteritid. En opladning til 80 procent tager en frokostpause.
Når et støvfilter skal udskiftes, giver masken besked om, at det er tid for udskiftning. Filterets levetid afhænger naturligvis af belastningen på arbejdspladsen.
Filtre monteres efter behov
Filtrene med aktivt kul skal altid opbevares lufttæt, når de ikke bruges.
- Der er mulighed for at montere mange forskellige filtre, alt efter om man arbejder med korn, der støver, eller man arbejder i stalden, og hvor man vil undgå ammoniak eller aerosoler, når man vasker stalden, forklarer Dorde la Cour fra iTools.
Åndedrætsværnene fås i flere forskellige masketyper – både som hel- og halvmasker i forskellige størrelser og med mulighed for at kombinere en række forskellige filtre efter behov. CleanSpace med halvmaske kan bruges under alle svejsehjelme.
Åndedrætsværn fra iTools kan købes via alle MI-forhandlere i Danmark.
jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48