Stor interesse for skovlandbrug

Interessen var stor, da ejer og direktør på Gram Slot, Svend Brodersen, på NutriFair-messen forleden, fortalte om omlægning til skovlandbrug.

Stor interesse på NutriFair, for at høre mere om omlægning til skovlandbrug. Foto: John Ankersen

Med den grønne trepartsaftale om betydeligt større skovareal, er interessen for skovlandbrug stor.

I hvert fald hvis man skal tro interessen og fremmødet i forbindelse med NutriFair-messen i Fredericia, hvor et indlæg om omlægning til skovlandbrug ved ejer og direktør af Gram Slot, Svend Brodersen, delte ud af sine erfaringer med at omlægge landbruget på slottet til et skovlandbrug.

- Der er stor nervøsitet omkring den grønne trepart blandt mange landmænd, og jeg også selv oplevet en stor frustration, lød det fra Svend Brodersen, der herefter kom ind på forløbet med at omsætte ideer og planer om at omlægge sit landbrug til et skovlandbrug tog form.

Leverer på flere parametre

Og han ser samtidig et stort potentiale i de muligheder, som skovlandbruget giver, hvor han samtidig kom ind på de mange udfordringer, som den type landbrug kan være med til at løse i forhold til blandt andet biodiversitet, bestøvning, CO2-udledning, klimaforandringer, dyrevelfærd, rent drikkevand og ikke mindst rent vand i fjorde og farvande.

- Det handler også om det gode liv på landet. Vi skal have fundet gejsten i landbruget igen, lød det fra Svend Brodersen.

Flere tiltag på bedriften

Der er blevet foretaget en række ændringer og tilpasninger på landbruget under Gram Slot i forbindelse med omlægningen til skovlandbrug.

Svend Brodersen kom ind på flere af dem, der alle sammen er foretaget under hensyntagen til naturen.

- Det gælder om både at bevare den eksisterende landbrugsjord, men ikke samtidig ødelægge mere natur end vi allerede har gjort, konstaterede Svend Brodersen.

I forbindelse med omlægningen til skovlandbrug kunne han oplyse, at man på Gram Slot har plante ny skov – og endnu mere på vej, så i alt 30 hektar fremadrettet vil være skov.

- Og så handler det om at lade væltede træer ligge og lave insektvolde. Det gavner fuglelivet, hvor vi har mange fuglearter blot få kilometer rundt om Gram Slot, fortalte Svend Brodersen.

Herudover nævnte han en række andre naturforanstaltninger, man har lavet i forbindelse med omlægningen. Blandt tiltagene har været stødpuder og nye vandhuller, stenstakke og diger og overdrev uden dræn. Dertil har man fjernet spærringer i å-løb et omkring slottet for at sikre laksevand.

- Det handler også om at give adgang til naturen, hvor vi har over 500 rundvisninger om året, sagde Svend Brodersen.

Mange klimatiltag

Omlægningen til skovlandbrug, har også betydet mange tiltag direkte i forhold til klimaet.

På Gram Slot fodrer man med græs for at nedsætte udledningen af metan fra dyrene, samtidig med at man har udfaset soja, raps og majs. Købt foder købes samtidig maksimalt 100 kilometer væk.

- Og så har vi skiftet de sortbrogede køer ud med jersey, da de udleder otte procent mindre CO2, fortalte Svend Brodersen.

I markerne har man minimeret pløjningen, så der kun pløjes hvert tredje år. I grøntsagsproduktionen, som man har en stor dyrkning af på Gram Slot, lægger man nu vægt på grøntsager, der har lavt CO2-aftryk, blandt andet kartofler, løg og kål.

Planen er på sigt, at Gram Slots traktorer skal køre på egen gas fra slottet.

- Skovlandbrug leverer på samtlige dagsordner, konstaterede Svend Brodersen, der samtidig stillede spørgsmålet om, hvorvidt hele Danmark ikke burde omlægges til skovlandbrug.

På den måde kunne både klimaet sikres, samtidig med at der kunne blive plads til specialafgrøder som eksempelvis nødder, kastanjer m.v., der i dag importeres fra områder, hvor klimaudfordringerne er langt større end i Danmark.

Læs også