Særlov forlænges til marts 2026: Hvad betyder det for arbejdsgivere?

Folketinget har vedtaget, at opholdstilladelser meddelt efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, kan forlænges til den 17. marts 2026.

Den nye lov er trådt i kraft den 1. december 2024. Det betyder, at personer fra Ukraine med opholdstilladelse i Danmark efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (herefter særloven), kan få forlænget deres opholdstilladelse i Danmark til den 17. marts 2026. Det fremgår af Udlændingestyrelsens hjemmeside.

Udlændingestyrelsen vil af egen drift se på, om meddelte opholdstilladelser efter særloven kan forlænges. Hvis betingelserne for den nuværende opholdstilladelse fortsat er opfyldt, vil opholdstilladelsen automatisk forlænges. Personer med opholdstilladelse efter særloven skal altså ikke selv ansøge om forlængelse af deres opholdstilladelse.

Uændrede rettigheder

De rettigheder, som fulgte med den nuværende opholdstilladelse, vil gælde frem til den 17. marts 2025, medmindre opholdstilladelsen er bortfaldet eller blevet inddraget. Hvis opholdstilladelsen forlænges, vil rettighederne være uændrede frem til den 17. marts 2026.

Hvornår behandles sagerne

Udlændingestyrelsen vil behandle sagerne om forlængelse af opholdstilladelse efter særloven snarest muligt og tilstræber at have dem behandlet, inden de nuværende opholdstilladelser efter særloven udløber. Det forventes således at de fleste sager er færdigbehandlet inden den 17. marts 2025. De personer, som evt. ikke får deres sag færdigbehandlet inden den 17. marts 2025, vil stadig have lov til at blive i Danmark med de samme rettigheder, som de hidtil har haft. Dette gælder indtil, at sagen om forlængelse af opholdstilladelse er færdigbehandlet.

Særloven, der oprindeligt blev indført i marts 2022, skal sikre fortsat beskyttelse for dem, der er fordrevet af krigen i Ukraine.

Usikkerhed afløst af tryghed

For mange arbejdsgivere, der har ansat ukrainske medarbejdere, har usikkerheden om lovens forlængelse skabt bekymring. Hvis opholdstilladelsen ikke blev forlænget, kunne det have betydet tabet af værdifulde ansatte.

Loven skal også lette presset på asylsystemet ved midlertidigt at suspendere behandlingen af asylsager for personer under særloven. Derudover sikrer det midlertidige regler for fordrevne børn og unge på uddannelsesområdet.

For arbejdsgivere betyder forlængelsen ikke blot stabilitet i ansættelsen, men også en fortsat mulighed for at støtte integrationen af ukrainske flygtninge i det danske arbejdsmarked.

Læs også