Det er gået stærkt med udviklingen indenfor præcisionslandbrug de senere år. Det kan Henrik Nissen tale med om.

Han er salgschef for landbrugsafdelingen hos Geoteam i Ballerup, der blandt andet har forhandling af Trimble, som kan hjælpe landmænd på mange forskellige måder.

- Jeg kom hertil i 2013, hvor jeg var den fjerde eller femte i afdelingen. Men der er sket en kæmpe eksplosion på området, siden vi startede med at forhandle produkter til præcisionslandbrug i 2010, og til nu. I dag er vi 12 ansatte i landbrugsafdelingen alene, siger Henrik Nissen.

Masser af muligheder

Udviklingen skal ifølge Henrik Nissen ses i lyset af, at flere landmænd har fået øjnene op for de muligheder, der er i forhold til at øge effektiviteten i forskellige arbejdsgange.

- Der er stort fokus på præcisionslandbrug for tiden. Det gælder især aktiv redskabsstyring, der gør, at landmanden bedre kan holde styr på for eksempel sine så-rækker og kan rense dem eller behandle dem, enten mekanisk eller kemisk. Det kunne for eksempel være kemisk behandling kun mellem rækkerne i stedet for hele arealet. Der er en masse muligheder, også hvis man arbejder med aktiv redskabsstyring, siger han.

Og det er måske ikke så overraskende, at det er gået stærkt for Geoteam på området, da Trimble autostyring kan fungere uafhængigt af, hvilke mærker man ellers måtte have i sin maskinpark, fortæller Henrik Nissen.

- I og med at Trimble fungerer uafhængigt af, hvilke mærker man ellers kører, står vi stærkt. Uanset om man har en Fendt eller en John Deere-traktor, eller hvad man nu måtte have. Det kan også være, at man har et traktormærke og et andet mærke i mejetærsker, og ikke vil låse sig fast til et bestemt mærke, siger han og fortsætter:

- Men med Trimble har vi mulighed for at køre med samme GPS-system uafhængigt af maskinmærke, og på den måde kunne udnytte systemet mest muligt, forklarer Henrik Nissen.

Præcisionssystemet Trimble har mange fordele i forhold til effektiviseringer, fortæller Henrik Nissen. Her står han med skærmen, der er hjertet i systemet, uanset om man bruger systemet i en traktor eller en anden maskine.

Præcisionssystemet Trimble har mange fordele i forhold til effektiviseringer, fortæller Henrik Nissen. Her står han med skærmen, der er hjertet i systemet, uanset om man bruger systemet i en traktor eller en anden maskine.

Flere fordele ved Trimble

Trimble har mange år på bagen, og med en øget bevidsthed både om effektivisering, men også klimahensyn hos kunderne, er flere af de muligheder, som systemet åbner op for, kommet i spil, lyder det fra konsulenten.

- I bund og grund handler det om at minimere overlap i markarbejdet. Så bare det, at en traktor kører med 2 centimeters nøjagtighed, og dermed minimerer overlappet, giver jo i sig selv en besparelse, siger Henrik Nissen og fortsætter:

- Og hvis man så bygger yderligere på med simpel sektionskontrol på en sprøjte, det vil sige, at når man kører ind over et areal, der er sprøjtet til, så lukker den selv af på de arealer, hvor den har været, og på den måde minimerer man nettoforbruget.

Samtidig kan man via redskabsstyringen sørge for, at man kun ukrudtsbehandler mellem rækkerne, og i visse tilfælde kun sorøjter på rækkerne, hvilket giver store besparelser, tilføjer han.

Gang i nørderiet

Der er stigende lyst blandt kunderne til at nørde med tingene, oplever Henrik Nissen. 

- Det handler blandt andet om autostyring. Vi sælger jo til mange landmænd med forskellig størrelse bedrifter, og der er pæn interesse for at få monteret et autostyringsanlæg på en traktor og opnå en nøjagtighed på det, siger han.

- Og det er klart, at de kunder, som vi har solgt til for nogle år siden, finder ud af at bruge det, ønsker flere muligheder, og så er det, at vi kan supplere op med eksempelvis sektionskontrol på en sprøjte, aktiv redskabsstyring og så videre. Men helt grundlæggende er størstedelen af det stadig at styre en traktor, siger Henrik Nissen.

Trods den pæne udvidelse i Geoteams landbrugsafdeling og udvikling indenfor de enkelte områder, er opgaven i mere eller mindre forstand stadig den samme, som den har været i de senere år, lyder det fra Henrik Nissen. Det indebærer blandt andet et stort fokus på serviceniveauet.

- Vi har syv teknikere ansat, der kører ude i marken, og kan supplere op på vores salg. Men vi arbejder kun indenfor det her segment med GPS-styring til landbruget, og vi laver egentlig ikke andet, siger han og tilføjer:.

- Vi ved, hvad vi snakker om, og kan hurtigt hjælpe kunden videre i forhold til nogle andre segmenter, der både skal kende forskel på mejetærsker, halmpresser, det ene og det andet. Vi har kun et lille snævert fokusområde, hvilket gør, at vi står stærkt i markedet, lyder det fra Henrik Nissen.

Fremtiden er spændende, hvad angår præcisionslandbrug, fortæller salgschef i landbrugsafdelingen hos Geoteam, Henrik Nissen.

Fremtiden er spændende, hvad angår præcisionslandbrug, fortæller salgschef i landbrugsafdelingen hos Geoteam, Henrik Nissen.

Yderligere udvikling venter

Og set i et længere perspektiv tror Henrik Nissen, at principper som rækkestyring kan blive endnu mere udbredt indenfor præcisionslandbrug.

- I det hele taget tror jeg, at det at have styr på redskaberne kommer til at eksplodere de kommende år. Det er jeg ikke i tvivl om, med ny lovgivning om kemi, restriktioner af sprøjtemidler og så videre, siger han.

Men på længere sigt vil udviklingen byde på ting, der ikke er så udbredte i dag, mener Henrik Nissen.

- Det kunne sagtens blive ting som for eksempel autonome, selvkørende traktorer, men hvordan de bliver implementeret på danske landbrug, kan jo være svært at spå om, også fordi vi har så mange forskellige størrelser landbrug i Danmark, siger han og slutter:

- Så noget af det bliver måske i den høje ende med stor-skala autonome traktorer, mens andre måske kører med mindre robotter på deres arealer. Men det er helt sikkert noget, der er på vej.