Tilbyder certificering af skovejendomme

Savværkerne efterspørger i stadig stigende grad certificeret råtræ. Skovdyrkerne anbefaler derfor, at skovejere overvejer certificering af deres ejendom. Det giver tillæg på afregningsprisen og sikrer fremtidig afsætning.

- Der er gode tillæg for certificeret træ, oplyser Skovdyrkernes skovfoged Jens Julius Larsen, som anbefaler skovejere at overveje at få deres skov certificeret. Fotos: Skovdyrkerne

Har du skov på din matrikel, kan skoven blive certificeret af Skovdyrkerne.

Virksomheden har en gruppecertificering under PEFC-certificeringsordningen. Det betyder, at den kan certificere medlemmernes ejendomme.

Ifølge Skovdyrkernes skovfoged Jens Julius Larsen kan det i mange tilfælde være en god ide, fordi savværkerne i stigende grad efterspørger træ fra certificerede ejendomme.

- Det er den vej, det går. Min vurdering er, at vi kommer til at se flere og flere krav fra opkøberne om certificeret træ, lyder det.

Jens Julius Larsen er gruppeansvarlig for Skovdyrkernes PEFC-certificering. Det er ham, der udfører de audits, der er krævet, når ejendomme skal PEFC-certificeres.

Skovejer er tilfreds med certificering

En af de skovdyrker-ejendomme, som er certificeret, er Linå Vesterskov ved Silkeborg. Skoven ejes af Dorthe Christiansen.

- Vi får et tillæg på afregningsprisen. Det er det ene. Derudover er certificering en metode til at sikre, at vi altid kan afsætte vores træ, siger skovejer Dorthe Christiansen.

Hun lægger også vægt på signalværdien ved en certificering.

- Det er vigtigt, at vi viser omverdenen og vores aftagere, at her producerer vi under ordentlige forhold, fortsætter hun.

Linå Vesterskov har valgt at lade Skovdyrkerne stå for certificeringen og den årlige kontrol.

Gode tillæg på afregningsprisen

Skovfogeden Jens Julius Larsen forklarer, at en certificering ofte ikke er voldsomt krævende, og i mange tilfælde vil omkostningen være dækket ind allerede efter første sæson.

- Prisen for en certificering er afhængig af, om der er et opdateret skovkort for ejendommen. For de fleste ejendomme vil der være et break-even i det første år, hvis der foretages en mindre skovning. Det skyldes, at der er gode tillægspriser for certificeret træ, siger han.

- Men uanset om der er break-even eller ej, så er CSR-værdien i en PEFC-certificering stor, og noget som omverdenen i høj grad efterspørger, fortsætter Jens Julius Larsen.

Certificering i to dele

Selve certificeringen består af to dele.

- Den ene handler om at få udarbejdet de nødvendige dokumentationer. Meget af dette arbejde kan udføres ud fra skovkortet. I den anden del kommer jeg på besøg på ejendommen og kigger på de ting, der skal være i orden ifølge PEFC-certificeringen.

- Hvis der er noget, som skal ændres, så gør jeg opmærksom på det. Når tingene er på plads, får ejeren sit skovbrugsbevis. Med det i hånden kan han levere certificeret træ til opkøberne, siger Jens Julius Larsen.

Skovdyrkerne arbejder i øjeblikket på at gøre det nemt og prisbilligt for mindre ejendomme at opnå certificering.

- Ønsker du mere information om certificering af din ejendom, så tag fat i din lokale skovfoged, opfordrer man fra Skovdyrkerne.

Læs også