Langt flere danske slagtekalve kunne med fordel blive herhjemme i stedet for at blive eksporteret. Sådan lyder vurderingen fra Husdyrformidlingen ApS, der bakkes op af Danish Crown Beef.
Langt flere danske slagtekalve kunne med fordel opfedes, slagtes og forarbejdes herhjemme, i stedet for at blive eksporteret ud af landet.
Det mener i hvert fald medindehaver af Husdyrformidlingen ApS, Mogens Hymøller, der netop har køb og salg af blandt andet slagtekalve som et af de vigtige forretningsområder.
I dag eksporteres en stor del af de danske spædekalve ud af landet, men sådan behøvede det, ifølge Mogens Hymøller, slet ikke at være – der kan nemlig være god økonomi i at beholde dem inden for landets grænser. Og med samtidig færre danske kalve til rådighed er slagtekalvesituationen i Danmark blevet udfordret:
- Udfordringerne er store. Vi er inde i en periode, hvor det kniber med at skaffe kalve nok, forklarer Mogens Hymøller med henvisning til især de faktorer, der spiller ind: - Stigende eksport af spædekalve, heraf en stor del med salmonella, udfordringer med salmonella blandt kvæg og kalve generelt, og endelig den kendsgerning, at flere kvægbrugere og mælkeproducenter ophører bedrift og produktion.
Endelig ser han hjerteordningen for kalveproducenter, der ønsker at levere kalve til Dansk Kalv, er en udfordring. Og det i en tid, hvor han samtidig noterer sig, at flere kvægbrugere gerne vil udvide med både kvieproduktion til konceptet Premium-kvier, og andre til kalveproduktion til Dansk Kalv.
Gode indtjeningsmuligheder
Mogens Hymøller så gerne, at der både i relation til landmænd og politisk blev set mere i retning af en dansk udvikling og fremtid for slagtekalve. For der kan være både gode indtjeningsmuligheder og potentiale i at tænke i slagtekalve.
Han peger ikke mindst på mulighederne for krydsningskalve, hvor kalve med kødkvægsgenetik handles til markant højere priser. Priser, der ifølge Mogens Hymøller, ud fra regneeksempler for en gennemsnitsbesætning, kan betyde endda mange tusinde kroner ekstra på bundlinjen.
Omkring salmonella så han gerne, at den nuværende salmonella-politik blevet taget op til revision. I dag eksporteres salmonella-kalve typisk til udlandet, men kunne, ifølge Mogens Hymøller, for en dels vedkommende, sagtens blive i Danmark.
Han efterlyser en gennemtænkning af hele situationen omkring salmonella i forhold til omsætningen af kalve.
Hjerteordning er en udfordring
Hjerteordningen kaldt »Bedre Dyrevelfærd« er en frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning, som mange kvægbesætninger er med i.
Ordningen betyder dog, at mælkeproducenter og kalveproducenter, som leverer kalve til Dansk Kalv, skal være registrerede som hjerte to-besætninger og opfylde velfærdskravene for de kalve, der sælges til slagtekalveproducenten. Det betyder, at kalvene skal opstaldes som minimum to og to sammen, fra de er syv dage gamle. Kalve i enkeltbokse kan som mulighed samles i parbokse – eller som flere kalve sammen i fællesopstaldning, hvor der findes specificerede arealkrav.
Hjerteordningens krav, vurderer Mogens Hymøller, kan være en udfordring for potentielle danske kalveleverandører, der kan finde ordningen både for besværlig og tidskrævende, og derfor vælger andre kanaler, når kalvene skal afsættes.
Ser stort potentiale
Det er ikke kun hos Husdyrformidlingen, at man ser et stort potentiale i danske slagtekalve. Det gør man også hos Danish Crown Beef, der blandt andet samarbejder med Husdyrformidlingen.
- Der er et godt marked for kalvekød i Danmark samt eksport, og salget er steget pænt. Vi ser endnu større potentiale i Danmark – markedet er der, og vi så gerne flere kalve, siger Torben Nørremark, der er chef for Ejerservice i Danish Crown Beef.
Han mener samtidig, at det er vigtigt at se på hele kæden fra ko til kalv, og han mener, at der kan være flere grunde til, at så mange danske slagtekalve eksporteres ud af landet.
- Der kan være flere begrundelser. Det kan handle om afhentning, tidspunkter, alder og pris – og det er alt sammen noget vi gerne vil arbejde i, siger Torben Nørremark.
Også krydsningskalvene ser han et stort potentiale i.
- Krydsningskalve bakker vi op om. Kvaliteten af råvaren er bedre, og det giver bedre afregningspris og bedre produktionsøkonomi, fastslår Torben Nørremark, der drager parallel til Danish Crown Beefs »Premium-kvier«, der er krydsningskvier.
- Det er det danske kvalitets-alternativ til importeret oksekød. Det giver god mening for forbrugeren, påpeger Torben Nørremark, der især peger på implikationerne for klimaet ved at importere oksekød fra eksempelvis Sydamerika og Australien, hvor der er andre opdrætsformer og ikke mindst en lang transport til Danmark.
Omkring salmonella erkender Torben Nørremark, at det er en udfordring for hele branchen, men mener omvendt sagtens, at flere salmonella-kalve kunne blive i Danmark:
- Der er jo mulighed for, at dem med salmonella-kalve selv feder op eller får en anden til det. Hos Danish Crown kan vi sagtens klare slagtningen. Men det allermest vigtige er dog at få udryddet salmonella i kvæg, konstaterer han.