En Claas-traktor kører forsigtigt ind ad værkstedporten hos Hammershøj Smede- og Maskinforretning. I dækket sidder en knækket pickup-fjeder fra arbejdet med græsensileringen hjemme på kvæggården.

- Vores nærhed til landbruget gør, at mange selv kører hertil med reparationer. Faktisk ser vi det også gerne, da det er mere effektivt og handy at arbejde her på værkstedet, hvor vi har kraner i loftet og det fornødne udstyr til de store maskiner, nævner Peter Trankjær, der sammen med sine forældre, Else og Kresten Trankjær, siden 2013 har haft halvparten af anparter i maskinforretningen.

Med placeringen ved krydset mellem hovedvej 16, lige midt mellem Randers og Viborg, og Bjerringbro-Hobro landevejen er Hammershøj Smede- og Maskinforretning ApS centralt beliggende i et stort landbrugsområde i den nordlige del af den østjyske højderyg.

- Vores dækningsområde har vel kun en radius på 50 kilometer. Det er god jord med et bredt spekter både planteavlere, kvægbrug og svineproducenter, samt en del fritidsbrugere, som også bruger vores forretning, påpeger Peter Trankjær, der glæder sig over en god, økonomisk drift i familievirksomheden. Og et stærkt hold af dygtige og erfarne medarbejdere, som familien sætter stor pris på.

80- og 50-års jubilæum

Peter Trankjær er tredje generation i smede- og maskinforretningen, der dog har en historie, som strækker sig helt tilbage til 1700-tallet. Smedjen midt i Hammershøj blev i 1942 købt af farfaren Sven Gunvald Trankjær, som var både smed og autoriseret gas- og vandmester. Samme år blev sønnen Kresten født.

- Jeg husker, at jeg som 6-årig var med til leveringen af den første Farmall H, som min far solgte, fortæller snart 80-årige Kresten Trankjær og stolt viser selvsamme 24 hestes traktor frem i den gamle smedje midt i byen.

Den fik han lov at købe af en samler i nabolaget for et par år siden, og efterfølgende blev den autolakeret for at blive vist frem 1. maj i år ved virksomhedens 80-års jubilæum og hans 50-års jubilæum som indehaver.

Kresten Trankjær har fået fingrene i den Farmall H, som hans far som den første traktor solgte i 1948, og som han som 6-årig var med ved leveringen til en lokal landmand.

Kresten Trankjær har fået fingrene i den Farmall H, som hans far som den første traktor solgte i 1948, og som han som 6-årig var med ved leveringen til en lokal landmand.

Claas-forhandler

Netop IH-traktorerne var sammen med Dronningborg i mange år omdrejningspunktet hos Trankjær, som forretningen mest hedder i den lokale, daglige tale.

I dag er det Claas traktorer, mejetærskere og græsmaskiner, som er hovedforhandlingen. Det blev det i 2005, da Case IH skiftede importør fra Lantmännen, der hidtil også importerede Claas-mejetærskerne.

Desuden forhandles blandt andet Amazone, BvL og Maschio produkterne.

I nedbrændt foderstofafdeling

Udflytningen fra midten af Hammershøj til den nuværende adresse i udkanten af byen med cirka 1.000 indbyggere, skete i 2011. Tilmed til en helt nyopført 1.200 kvadratmeter maskinforretning med værksted, administration og butik.

- Vi købte den nedlagte KFK-afdeling her på stedet i 2001. Den var blandt andet lejet ud til en træpilleproducent, indtil den blev ødelagt ved en voldsom brand i 2008. Det gav mulighed for udflytningen fra de efterhånden trange kår inde i byen, fortæller Kresten Trankjær, der stadig har sit daglige virke som blæksprutte i maskinforretningen, mens Else passer kontoret i familievirksomheden, sammen med datteren Pia. En tredje søn er direktør i en VVS-virksomhed.

To koldhaller fra den tidligere foderstofafdeling på tilsammen 1.800 kvadratmeter blev ikke ødelagt ved branden, og de fungerer som lager af både nye og brugte maskiner, dæk og andet udstyr.

Den tætte nærhed til landbruget gør, at mange maskiner selv køres til værkstedet i Hammershøj. Som her, hvor en knækket pickup-fjeder er kørt op i et traktordæk.

Den tætte nærhed til landbruget gør, at mange maskiner selv køres til værkstedet i Hammershøj. Som her, hvor en knækket pickup-fjeder er kørt op i et traktordæk.

Hammershøj Smede- og Maskinforretning

● Historien for landsbysmedjen i Hammershøj går helt tilbage til 1700-tallet. Sven Gunvald Trankjær købte smedje 1. april 1942. Sønnen Kresten Trankjær (79) overtog Trankjær Hammershøj Smedie og Maskinværksted 1. maj 1972. I 2013 overtager sønnen Peter Trankjær (49) halvparten i virksomheden

● Foruden indehaverne Else og Kresten Trankjær samt Peter Trankjær er datteren Pia Trankjær ansat på kontor og i butikken. Desuden er beskæftiget tre svende, en værkfører og tre lærlinge på værkstedet

● Maskinforretningen er på 3.000 kvadratmeter, heraf 1.200 kvadratmeter værksted, administration og butik opført i 2011

● Hovedforhandlingen er Claas-produkterne. Desuden forhandles blandt andet Amazone, BvL, Maschio mm

Business