Friland nåede ikke den ønskede eksport

Økologien driver fortsat den største del af omsætningen hos Friland, nemlig 83 procent. Eksporten levede dog ikke op til forventningerne.

Frilands to økologiske koncepter står for 83 procent af selskabets omsætning fulgt af Frilandsgris, der tegner sig for 13 procent af omsætningen.

Det nævnede selskabets direktør, Henrik Biilmann, da Frilands leverandører tirsdag var samlet til selskabets temadag og årsmøde, hvor årsresultatet samt efterbetaling blev fremlagt. Friland er et Danish Crown-datterselskab.

Markedet for økologisk grisekød har ikke udviklet sig, som Friland forventede for blot et år siden, lød det fra direktøren, der tilføjede:

- Den store mængde økologisk grisekød har givet os udfordringer med at holde tillægget på et tilfredsstillende niveau. Det skyldes primært et øget prispres fra vores konkurrenter på eksportmarkederne. Vi har dog fået åbnet døren til USA og har gang i en række andre tillæg, der gør os optimistiske omkring regnskabsåret 2019/2020, siger direktør Henrik Biilmann og understreger, at årsresultatet ikke lever op til hans eller selskabets ambition og målsætning.

Der er fortsat vækst på markedet for økologisk kød både fra grise og kreaturer, men markedet for økologiske grise har endnu ikke indhentet den tilgang af grise, der er kommet fra Friland og andre udbydere i særligt 2018.

- Troen, på at vi kan vende niveauet fra 2018/19 til noget bedre, er der stadigvæk, velvidende at vi i indeværende år ikke har givet en samlet betaling, der lever op til vores målsætning, fremgår det af årsberetningen.

Udfordringer

Direktøren kalder regnskabsåret 2018/19 for et år fyldt med udfordringer.

Markedet for økologisk grisekød har ikke udviklet sig som forventet, og derfor heller ikke den samlede balance, fremgår det af årsberetningen.

- Der har været betydeligt mere kamp om kunderne. Især på de delstykker, vi sælger til eksport. Derfor er den samlede gennemsnitlige afregning heller ikke endt på det niveau, der var forventet, da året startede, fremgår det af direktørens beretning.

Som eksempel på noget, der er lykkedes godt, nævner årsberetningen lancering af et pølsesortiment i 7-Eleven baseret på Frilandsgris.

Nøgletal

Omsætningen blev på 823 millioner kroner, det er 5 procent under sidste års rekordomsætning på 867 millioner kroner. 235 millioner kroner er udbetalt i tillæg.

Der har været tilbagegang i omsætningen. Med 53 procent udgør økologisk grisekød størstedelen af omsætningen, mens økologisk oksekød udgør 30 procent, altså en samlet økologisk omsætning på 83 procent.

De øvrige koncepter er fordelt med 13 procent på Frilandsgris, 3 procent på Friland kødkvæg og 1 procent på Friland kalve, det er omtrent samme niveau som året før.

Frilands samlede omsætning i Danmark udgør 47 procent af den totale omsætning – en stigning på 2 procentpoint i forhold til året før, mens eksportandelen ender på 53 procent.

Omsætningen udenfor Danmark omfatter salg af ikke-danske råvarer, primært tyske økologiske grise, via datterselskabet Friland J. Hansen. Her blev omsætningen på 278 millioner kroner mod 275 millioner kroner året før. En del af Frilands eksport klares af et kontor i Kiel, hvor den mangeårige leder – er og handelsselskabets stifter i Kiel – Jürgen Hansen og to medarbejdere er stoppet. Selskabet hedder nu Friland Deutschland og drives af én ledelse på tværs af landegrænsen.

Resttillæg

Alle Frilands fem kødkoncepter har i løbet af året opsparet resttillæg. Der blev udbetalt 235 millioner kroner. Resttillæggene fordeler sig med 0,35 kroner pr. slagtet kg grise til leverandører af Friland Økologi, 1,30 kroner til leverandører af kreaturer til Friland Økologi, 1 krone for kvalitetsgodkendte kg til Frilandsgris, 0,7 kroner for godkendte kg til Friland Limousine og 0,3 kroner til leverandører af Friland Kødkvæg.

Skærpede krav til leverandører

Kravet til leverandørerne er skærpet i regnskabsåret. Kravet om fire årlige rådgivningsbesøg til producenter af Frilandsgris, grise til Friland Økologi og søer blev gradvist indført. Fødevarestyrelsens Hjerte-mærkningsordning »Bedre dyrevelfærd« blev indført i 2017, og det medførte nye krav til rækken af godkendelser, der er nødvendige for at kunne levere til Friland.

Konceptet Friland Limousine lukkes, som Friland tidligere har meldt ud, ved udgangen af 2019 på grund af manglende afsætningsmuligheder.

Henrik Biilmann har været leder af Friland i 6,5 år og stopper med udgangen af januar for 1. februar at begynde som direktør for Nordisk Kvægavlsforening Viking Genetics.

laj

Læs også