Pludselig har snegle spist et stort område af roemarken

Når de spæde roeplanter er spiret frem, kan snegle gøre en overraskende stor skade – ofte nær skovkanter eller hegn. - Derfor bør man lægge en sneglefælde ud, lyder rådet fra Agricenter, der viser hvordan.

En større sneglefælde kan være en sæk hold fast af et par spadefulde jord. Herunder vil sneglene samle sig. Foto: Agricenter Det er oftest langs skovbryn eller levende hegn, at der forekommer snegleangreb. Foto: Arkiv En udvokset agersnegl kan tydeligt ses, mens de nyklækkede snegle kun er få millimeter lange. Foto: Ghita Cordsen Nielsen

Forårsdage med køligt og fugtigt vejr kombineret med roeplanternes fremspiring betyder, at der er risiko for, at snegle kan gøre skade i roemarkerne. 

Det fastslår Agricenter på Nordic Sugar, der har en metode til at tjekke om snegle er på spil for eksempel langs skovbryn.

Normalt er agersnegle kun et problem, så længe jorden er fugtig i overfladen. Under tørre og solrige forhold ophører angrebet.

Lav en sneglefælde

Særligt galt er det ofte efter marker som har stået grønne længe – det kan være efter kløver, græsfrø eller efterafgrøder. 

Sneglene kan måske ses tidligt om morgenen, mens der stadig er fugt, eller især under en plade eller en sæk, som har ligget på jorden over natten. 

Det kaldes ofte for en såkaldt sneglefælde.  Her kan forekomsten af snegle kan vurderes på baggrund af antallet af snegle, der kan lokkes frem, samt skaderne på planterne. 

Hav altid sneglekorn

En hurtigt og effektiv bekæmpelse er vigtig for at undgå at miste mange roeplanter. 

Svage angreb eller forebyggende behandling kan foretages med tre til fem kg sneglekorn pr. hektar – eventuelt med hurtig gentagelse.

Ved kraftige angreb skal der nemlig bekæmpes flere gange med sneglekorn.

- Sørg for at have lidt sneglekorn på lager, hvis du har risikoområder i dine roemarker. I tidligere år har det været vanskeligt at fremskaffe større mængder med kort varsel, lyder det gode råd fra Agricenter.

Læs også