Vinteren kalder på klargøring – også hos Karl Mertz

Høstsæsonen og roekampagnen er knap nok overstået, inden vinteren begynder at banke på døren. Og det mærkes i afdelingerne hos maskinhandler Karl Mertz.

VINTERKLARGØRING Man hører ofte, at alt var meget anderledes i gamle dage, hvor somrene bød på bedre vejr og julen altid var hvid. Og lige netop det sidste har en grad af sandhed.

For vintrene er blevet lunere. Alligevel er der brug for, at man gør sig godt klar til vinteren, påpeger Anders Hansen, der er administrerende direktør hos maskinforretningen Karl Mertz A/S. Det gør de også selv.

- Vi har en del maskiner, der skal vintersikres. Specielt sprøjterne er det vigtigt, at man får frostsikret hele vejen rundt, når man er færdig med at sprøjte de sidste afgrøder her i efteråret.

- På den måde sikrer man sig, at man ikke tager hul på en ny sprøjtesæson i foråret for at måtte konstatere, at den er frostsprunget i rør, pumpe, filtre, siger Anders Hansen til LandbrugØst.

Sprøjter i kikkerten

Han understreger, at netop tilsynet med sprøjter er noget af det, man har i kikkerten på denne tid af året.

- Vi hjælper mange kunder med det, men der er også nogle, der gør det selv. Derudover har vi selvfølgelig også vores egne sprøjter på vores lager, der også får en tur, siger han.

Selv om det måske ikke er en opgave, der er enormt tidskrævende, stiller opgaven alligevel krav.

- Det er vigtigt, at man er omhyggelig og sikrer, at man får frostvæsken helt ud i alle hjørner og kroge. For er der bare et sted, der mangler, har man balladen, hvis Kong Vinter kommer forbi, og det kan vi jo ikke helt sikre os mod, siger Anders Hansen.

- Det er vigtigt, at man er omhyggelig og sikrer, at man får frostvæsken helt ud i alle hjørner og kroge.

Anders Hansen

Fast del af rutinen

Generelt er det vigtigt at få gennemgået sine maskiner i løbet af vinteren, så de er klar til den kommende sæson. Her er vintereftersyn af mejetærsker, roeoptager og traktor en fast del af rutinen hos mange kunder.

Det er de store selvkørende enheder, som landmændene tit har fokus på. På mejetærskere og roeoptagere gennemgås maskinerne fra for til bag.

- En del slid og skader er chaufføren på maskinen godt klar over, men der kan sagtens være ting, der skal repareres, som først dukker op ved en grundig gennem gang af en uddannet montør. På traktorerne er kalibrering af gearkasser og hydraulik blandt de ting, som kræver fagfolk med den rette viden, forklarer Anders Hansen.

Ud over de store selvkørende enheder er det også en god idé at få set markredskaberne efter.

- For at sikre de er klar til forårsarbejdet, er det vigtigt at få fundet eventuelle skader, fra sidst redskaberne var i brug. Blandt andet var sidste forår meget hårdt ved blandt andet såbedsharverne, oplyser Karl Mertz-direktøren.

Vigtigt med frostvejr

Det milde vejr er i virkeligheden et større issue i forhold til det arbejde, man typisk har i foråret.

- Det største problem ved ikke at have en kold vinter er helt klart, at forårsarbejdet bliver rigtig svært. Det så vi her i 2020, hvor det nærmest var umuligt at få lavet et godt såbed, siger Anders Hansen og fortsætter:

- Der mangler vi noget dybdefrost, der får jorden til at frostsprænge og blive porøs, så man kan lave et ordentligt såbed om foråret. Der er det meget vigtigt, at man får en kold vinter med frost.

Så du krydser fingre for minusgrader?

- Ja. Et år mere med en mild vinter vil på jysk være godt træls. For igen – de tunge maskiner, der kører på roemarkerne, skaber strukturskader, og hvis vi ikke får frost, bliver det mere krævende at få jorden optimal i relation til såbed, siger han.

Karl Mertz-historien

Karl Mertz, født i 1891 i det gamle Sønderjylland, var den yngste af tre brødre. Han startede i 1920 ved havnen i Sakskøbing på Lolland. Et enkelt lille kontor – det var alt.

Han flyttede i 1929 til en anden beliggenhed på havnen, hvor han udvidede over mange omgange med tilkøbte omkringliggende arealer og bygninger.

Karl Mertz trak sig tilbage i 1954, og samtidig overdrog han firmaet til sine to sønner, Knud og Ernst. Han havde dog stadig sin gang i firmaet flere år efter.

Knud førte sammen med sin seks år yngre bror, Ernst, virksomheden videre med samme ånd og forståelse for nødvendigheden af at følge med udviklingen.

De omdannede firmaet til et aktieselskab i 1973, og drev det med succes frem til 1996, hvor de overdrog det til hver en søn for derefter at trække sig tilbage året efter.

Karl Mertz drives i dag af administrerende direktør Anders Hansen i samarbejde med tredje generation af efterkommere af Karl Mertz, der består af bestyrelsesformand Morten Mertz, søn af Knud Mertz, og Jesper Mertz, der er søn af Ernst Mertz.

Karl Mertz dækker hele Østdanmark ud fra de fem afdelinger, som er beliggende i Nakskov og Sakskøbing på Lolland, Horreby på Falster, samt i Rønnede og Sorø på Sjælland.

Kilde: karlmertz.dk

Læs også