Erhvervet forudså selv dårlig sag

Den seneste landbrugskritiske historie om zink i landbrugsjorden kommer langt fra som en overraskelse for erhvervet selv.

Historien om ophobningen af zink og kobber i dansk landbrugsjord kommer på ingen måde som en bombe for den danske svinebranche. Allerede for 22. september sagde direktør i VSP, Claus Fertin, under et VSP-møde i Middelfart, at man var klar over, at sagen om zink og kobber ville blive den næste dårlige sag for svineproducenterne.

- Problemet er, at vi ikke i dag har noget – ud over antibioitika – der kan erstatte zinkoxid, men vi gør naturligvis alt, hvad vi kan, for at finde løsninger til erstatning af især høje doser dyrelægeordineret zinkoxid ved fravænning, understregede han på mødet.

Her forklarede han videre, at hollandske forsøg viser, at en løsning kan være at anvende enzymet fytase i svinefoderet, og det er man i VSP ved at undersøge nærmere.

- Det er vigtigt, at vi selv gør noget, for ellers får vi de pålagt, sagde Claus Fertin for to uger siden.

Det er bare svært at løse

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, har også længe været klar over, at historien var på vej. Han mener dog ikke, at erhvervet selv burde have været mere offensive på forhånd i sagen, og gjort mere for at undgå den dårlige historie, som nu har ramt erhvervet.

- Det er svært at være offensiv på, fordi så længe det ligger der, så vil man jo helst heller ikke…(starter ny sætning, red.) Altså det er jo ikke fordi, at vi ikke vil gøre noget ved det selv. Vi prøver jo hele tiden på, om vi kan fodre de her smågrise anderledes, og vi ser på, hvad man gør andre steder i Europa. Men det her er bare svært at løse, og man skal også bemærke, at vi allerede er kommet meget langt ned i forhold til dem, som vi skal konkurrere med i forhold til vores antibiotikaforbrug, og det gør så bare problemet med zink endnu større, siger Henrik Mortensen.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også