Vinderne af Agro Business Parks innovationskonkurrence 2015 er netop blevet kåret, hvor tre vindere hver overrakt en check på 50.000 kroner.
De tre vinderprojekter har netop fået tildelt hver 50.000
kroner i en innovationskonkurence under Agro Business Park: En metode til
udvinding af protein fra muslinger, et system til automatisk faringsovervågning
og en raffineringsprocess, der kan øge produktionen af saponin.
Agro Business Park lancerer årligt innovationskonkurrencen
med det formål at stimulere udviklingen af nye projekter, nye produkter og nye
virksomheder inden for den biobaserede økonomi.
Protein fra muslinger
Traditionel landbrugsproduktion vil i løbet af nogle
årtier rammes af begrænsninger i forhold til mangel på fosfor, hvilket stiller
nye krav til fremtidens fødevareproduktion.
I projektet Blue Flavour ved Lars Erik Holtegaard er der
udviklet en metode til at udvinde protein fra små muslinger. Processen omfatter
separation af køddele og skaldele med efterfølgende tørring og forædling til
foder og fødevarer. Ved at producere muslinger i store tonnager er det muligt
at frembringe både værdifuldt protein og samtidig udvinde fosfor fra havvandet
og føre det tilbage i kredsløbet.
I projektet er der blandt andet demonstreret metoder til
tørring med meget lavt energiforbrug og fremstilling af produkter som for
eksempel proteinfoder med tang, muslingemel til foderblandinger, muslingepulver
til fødevarer og kalktilskud.
Automatisk faringsovervågning
Jakob Skårhøj fra FarrowTech ApS arbejder med udvikling af
et automatisk overvågningssystem, som giver landmanden mulighed for intensiv
overvågning af de farende søer på en omkostningseffektiv måde.
Systemet kan detektere, hvornår hver enkelt so føder en
gris. Hvis tidintervallet siden den sidste fødsel overskrider en fastsat
grænse, og der vurderes at være en risiko for de ufødte grise og soen, får
landmanden en alarm via mobil eller tablet. Med dette overblik vil landmanden
kunne yde rettidig faringshjælp.
Produktion af saponin
Saponin forekommer naturligt i forskellige planter med det
formål at beskytte planten mod svampe, skadedyr og bakterier. Dermed er saponin
et stof, som har potentiale til at indgå i for eksempel rengøringsmidler,
medicin, kosmetik, konserveringsmidler og foder.
Saponin produceres i dag primært i Chile og Kina ud fra
speciel bark og blade med store miljøomkostninger som følge heraf. Hidtil har
det kun været muligt at producere 200-300 ton saponin pr. år globalt, hvilket
medfører høje priser og begrænset tilgængelighed og anvendelsesmuligheder.
Saponin Innovation Center Europe vil booste produktionen
af saponiner ved at raffinere klid fra quinoa, som i dag betragtes som et
affaldsprodukt, og øge den tilgængelige mængde af saponin op til 2000 ton om
året.
Sponsorerne for innovationskonkurrencen 2015 var Aarhus
Universitet, Viborg Kommune, CAPNOVA, Nordea, Agro Food Park og SEGES.
Arrangørerne bag konkurrencen var Agro Business Park,
Innovationsnetværket for Biomasse, Enterprise Europe Network, Biocluster.dk,
Future Food Innovation og Food Network.