Tre grønne vækstidéer udløste hver 50.000 kroner

Vinderne af Agro Business Parks innovationskonkurrence 2015 er netop blevet kåret, hvor tre vindere hver overrakt en check på 50.000 kroner.

De tre vinderprojekter har netop fået tildelt hver 50.000 kroner i en innovationskonkurence under Agro Business Park: En metode til udvinding af protein fra muslinger, et system til automatisk faringsovervågning og en raffineringsprocess, der kan øge produktionen af saponin.

Agro Business Park lancerer årligt innovationskonkurrencen med det formål at stimulere udviklingen af nye projekter, nye produkter og nye virksomheder inden for den biobaserede økonomi.

 

Protein fra muslinger

Traditionel landbrugsproduktion vil i løbet af nogle årtier rammes af begrænsninger i forhold til mangel på fosfor, hvilket stiller nye krav til fremtidens fødevareproduktion.

I projektet Blue Flavour ved Lars Erik Holtegaard er der udviklet en metode til at udvinde protein fra små muslinger. Processen omfatter separation af køddele og skaldele med efterfølgende tørring og forædling til foder og fødevarer. Ved at producere muslinger i store tonnager er det muligt at frembringe både værdifuldt protein og samtidig udvinde fosfor fra havvandet og føre det tilbage i kredsløbet.

I projektet er der blandt andet demonstreret metoder til tørring med meget lavt energiforbrug og fremstilling af produkter som for eksempel proteinfoder med tang, muslingemel til foderblandinger, muslingepulver til fødevarer og kalktilskud.

 

Automatisk faringsovervågning

Jakob Skårhøj fra FarrowTech ApS arbejder med udvikling af et automatisk overvågningssystem, som giver landmanden mulighed for intensiv overvågning af de farende søer på en omkostningseffektiv måde.

Systemet kan detektere, hvornår hver enkelt so føder en gris. Hvis tidintervallet siden den sidste fødsel overskrider en fastsat grænse, og der vurderes at være en risiko for de ufødte grise og soen, får landmanden en alarm via mobil eller tablet. Med dette overblik vil landmanden kunne yde rettidig faringshjælp.

 

Produktion af saponin

Saponin forekommer naturligt i forskellige planter med det formål at beskytte planten mod svampe, skadedyr og bakterier. Dermed er saponin et stof, som har potentiale til at indgå i for eksempel rengøringsmidler, medicin, kosmetik, konserveringsmidler og foder.

Saponin produceres i dag primært i Chile og Kina ud fra speciel bark og blade med store miljøomkostninger som følge heraf. Hidtil har det kun været muligt at producere 200-300 ton saponin pr. år globalt, hvilket medfører høje priser og begrænset tilgængelighed og anvendelsesmuligheder.

Saponin Innovation Center Europe vil booste produktionen af saponiner ved at raffinere klid fra quinoa, som i dag betragtes som et affaldsprodukt, og øge den tilgængelige mængde af saponin op til 2000 ton om året.

Sponsorerne for innovationskonkurrencen 2015 var Aarhus Universitet, Viborg Kommune, CAPNOVA, Nordea, Agro Food Park og SEGES.

Arrangørerne bag konkurrencen var Agro Business Park, Innovationsnetværket for Biomasse, Enterprise Europe Network, Biocluster.dk, Future Food Innovation og Food Network.

Læs også