19-årig hædret for livreddende indsats

Jakob Mikkelsen skar med en vinkelsliber landmand fri af en såmaskine, som var væltet ned over ham, og han er nu blevet hædret for indsatsen

Han er en af hverdagens helte, den 19-årige Jakob Mikkelsen fra Løgumkloster. Jakob Mikkelsen er landbrugselev på Gråsten Landbrugsskole og i praktik hos mælkeproducent Jens Ingvart Winther i Bredebro ved Tønder, og forleden blev han hædret, fordi han her i foråret efter al sandsynlighed reddede landmandens liv.

Ulykken skete midt under det travle forårsarbejde, hvor markernes skulle sås til. Nogle af de spidse så-tude på såmaskinen var stoppet til, og mens såmaskinen hang i traktorens lift på gårdspladsen ved ejen-dommen, kravlede Jens Ingvart Winther ned under den for at få såtudene renset. Men af uforklarlige grunde svigtede traktorens liftsystem, og såmaskine faldt ned over Jens Ingvart Winther, så to af de spidse såtude borede sig ind i hans lysken og brystkasse.

Da Jakob Mikkelsen opdagede, hvad der var sket, greb han resolut en vinkelsliber og fik skåret Jens Ingvart Winther fri. Han skar desuden flere af de andre såtude af, så han kunne få trukket Jens Winther ud fra såmaskinen.

Den ene såtud borede sig ind i lysken tæt ved en af de store vitale blodårer, mens den anden såtud brækkede et ribben og borede sig ind i brystkassen. I dag er Jens Ingvart Winther rask, men han mærker stadig følgerne efter ulykken og går fortsat til kontrollerende undersøgelser:

Jakob Mikkelsen har planer om at læse videre til jordbrugsteknolog, når han er blevet uddannet land-mand fra Gråsten Landbrugsskole. Hans mål er at blive landbrugsrådgiver.

jba

Læs også