Svineformand til minister: Tro er ikke nok

Formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen konkluderer, at politikere ikke er de bedste til at forudsige markedsudviklingen

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kommer til at kigge langt efter medspil fra landbrugets side i bestræbelserne på at gennemføre en grøn omstilling af erhvervet.

I hvert fald, hvis det står til formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen. Ifølge formanden er Mette Gjerskov i en artikel på Altinget.dk nemlig citeret for at sige, at hun ”tror”, at der ligger en grøn omstilling derude – og at hun ”tror”, det er vejen frem.

Henrik Mortensen peger i et nyhedsbrev på, at det for få år siden var bilparken, som med offentlige tilskud skulle omlægges til elbiler:

- Investeringen blev en kæmpe fiasko, men det holder ikke politikerne fra at kaste sig ud i en endnu større satsning, nemlig en såkaldt grøn omstilling af dansk landbrug, hvilket i værste fald kan trække tæppet væk under et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, hvis ikke markederne udvikler sig i den retning, som fødevareministeren tror og håber.

- Politikere er bare ikke de bedst egnede til at forudsige, hvordan markederne vil udvikle sig, og derfor skal de holde sig fra at udpege fremtidens succeser på bekostning af de nuværende.

Stop øko-tvangsfodring

Henrik Mortensen pointerer samtidig, at danske svineproducenter i dag kan producere to slagtesvin med samme miljøbelastning, som et enkelt slagtesvin havde i 1985. Han forstår derfor ikke, hvis Mette Gjerskov mener, at landbruget er gået i ”gammeldags-mode”:

- Det er tværtimod ministeren, der er gået fuldstændig i stå, når hun anbefaler økologisk svineproduktion, der har en dokumenteret merudledning af kvælstof på flere gange så meget som konventionel svineproduktion.

- Man kan sagtens producere velfærdsgrise uden at gå på kompromis med hverken natur og miljø, men det kræver, at ministeren dropper sin enøjede markedsføring af økologien som det eneste rigtige og stopper tvangsfodringen med økologi i de offentlige køkkener for i stedet at give forbrugerne noget reel information om mulighederne for at betale en beskeden merpris for den velfærd de ønsker, lyder det fra Henrik Mortensen.

Læs også