Flybilletterne var givet godt ud, mener borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), som i går have taget turen til Christiansborg sammen med 10 landmænd for at få ændret i vandplanerne.
En stor gruppe på i alt 14 personer, heriblandt 10 landmænd og borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), havde i går foretræde for Folketingets Miljøudvalg.
Den nordjyske kommune, hvor landbruget spiller en stor rolle, grænser ned til Limfjorden, og er en af dem, som bliver allerhårdest ramt, hvis vandplanerne bliver gennemført, som de ligger nu. Ved Limfjorden skal der ske en samlet reduktion af kvælstof på 2.178 ton, ud af de 9.000 ton, der foreløbigt er planer om at reducere med i vandplanerne.
Ifølge Mogens Gade så er der efter mødet på Christiansborg dog grund til optimisme for, at der bliver lavet nogle intelligente løsninger, som ikke forværre landbruget konkurrenceevne.
- Jeg synes, at det lyder som om politikerne fra alle sider er interesseret i at få lavet nogle fornuftige løsninger, som sikrer, at landbruget får nogle bedre rammevilkår end det, der ellers er lagt op til, siger Mogens Gade.
Omklassificering af vandløb
Borgmesteren har blandt andet bemærket, at der er sket noget på området om omklassificering af vandløb. Miljøminister Karen Ellemann (V) har blandt andet for nylig, efter stort pres fra kolleger i Venstres folketingsgruppe, meldt ud, at klassificeringen af vandløb skal gennemgås, sådan at de vandløb, der er klassificeret som naturlige, men i virkeligheden er kunstig eller stærkt modificerede, bliver registreret korrekt. Det har nemlig indflydelse på, hvor meget man må vedligeholde vandløbene.
- Jeg tror, flybilleterne herovre er givet godt ud. Det vedvarende pres, som vi og andre blandt andet lægger, er ved at give et resultat nu. Politikerne er over lang tid blevet præsenteret for en anden faglighed end den, der herskede i starten, og det er det, som har gjort, at debatten er ved at vende nu, siger Mogens Gade.
Vigtigt med faglig kundskab
Det er Venstres folketingsmedlem og tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard enig i. Hun har sin lokale forankring i området omkring Limfjorden, og var derfor også med til mødet i Miljøudvalget.
For hende er det vigtigt, at miljøministeren nu følger op på sine ord om, at man vil gennemgå klassificeringerne af vandløbene. Gerne hurtigt, da hun mener, at det er noget, som haster.
- Jeg forudsætter, at man lige nu er i gang med at gennemgå vandløbene. Jeg ved godt, at der er nogle, der mener, at det skal foretages meget grundigt, men i Venstres gruppe er vi i hvert fald stillet i udsigt, at der kommer en omklassificering. Det forudsætter jeg så også, at ministeren leverer, siger Tina Nedergaard, der mener, at vandplanerne ellers har risiko for at smadre landbruget helt.
Forstår ikke, at det først sker i 11. time
En af de ti landmænd fra Jammerbugt Kommune, der var med på Christiansborg, Jørgen Skeel, forventer da også, at omklassificeringen af vandløb finder sted meget snart.
- Vi føler, at der er lidt bevægelse på området, men jeg er chokeret over, at det skulle tage så lang tid. Det er jo den nuværende siddende regering, som har lavet det her. De har selv været med til at klassificere vandløbene helt uansvarligt. Nu kommer man så her i 11. time, lige inden der bliver udskrevet et valg, siger Jørgen Skeel, der ikke håber, at regeringen nu er kommet i gang for sent.