Den værste roekampagne siden 1965

Nytåret bragte en smule tøvejr med sig, og roedyrkerne havde kun et enkelt døgn til den sidste del af høsten.  Optagningen er igen sat på standby.

Det er ikke særlig spændende at være roedyrker i disse uger. Vejrguderne har ikke set med milde øjne på denne befolkningsgruppe, og både de og sukkerfabrikkerne må finde tålmodigheden frem og håbe på det bedste.

I oktober og november måned, særligt i første halvdel af november, oplevede landet en usædvanlig stor mængde nedbør, hvilket gjorde jorden våd og høsten vanskelig. Derefter satte frosten ind og slog sig ned i hele tre uger, så jorden blev stivfrossen. Nu kunne roerne ganske enkelt ikke tages op. Vejrliget har naturligvis omfattende betydning for dem, der lever af at dyrke jorden, og flere har måttet erkende, at årets høst bliver negativt påvirket.

- Det er en speciel situation vi står i. Vejret har i den grad ikke været gunstigt for roedyrkerne. Der har været meget regn på markerne, samtidig med at vinteren er kommet tidligt i år. Nogle har været ude og høste lige efter nytår, men de har ikke kunne nå meget, før vejret skiftede igen, fortæller Niels Viggo Brodersen, chefkonsulent for Nordic Sugar.

Stabilt indhold af sukker
Ikke siden 1965 har vejrforholdene været så dårlige. Niels Viggo Brodersen erkender, at det ikke er blevet en normal høst, men sukkerindholdet i roerne er forsat stabilt. Dog hænger der mere skidt fast på roerne, og det resulterer i et større rensningsarbejde.

- Situationen ser selvfølgelig forskellig for hver enkelt roedyrker, så det er svært at forudsige, hvem klimaforholdene vil ramme hårdest, forklarer Niels Viggo Brodersen.

Dog kan der ikke herske nogen tvivl om, at sæsonen bliver en af de værre for Danmarks roedyrkere.

Læs også