Klovene børstes rene i ny klovvasker

KLOVSUNDHED: Klovvaskeren CN Klovren gør køernes klove rene med børster og rent vand. Det er effektivt, oplever mælkeproducent Bas van der Kolk, Ørris ved Klejtrup.

I kostalden hos hollandske Bas van der Kolks 140 sortbrogede køer er der gummi på gulvet og skraber. Han spulede tidligere klovene med en slange, når køerne blev malket i malkestalden, og han har forsøgt sig med et klovbassin i returgangen fra malkestalden. Lige lidt hjalp det.

Der var problemer med digital dermatitis og nydannelser.

Han syntes, at han havde gjort alt det, han kunne, men det store arbejde med selv at spule klovene gav ingen resultater. Desinfektionsmidlerne i klovbadet gav køerne røde og ømme ben, og køerne sked i vandet.

Derfor begyndte han at se sig om efter en klovvasker, og valget faldt på en CN Klovren, som JB Maskiner, Møldrup, blev forhandler af i august måned.

Spuler ikke men børster
CN Klovren, der produceres af CN Maskinfabrik i Gram, består af en chassisramme med børster i. Der sprøjtes vand på børsterne med dyser nede i chassiset, og en censor aktiverer klovvaskeren, når koen går op på den. Der bruges cirka en halv liter vand pr. ko pr. gang.

Børsterne når cirka fem centimeter op på kloven.

- Børsterne kommer helt ind i klovspalten, hvor problemerne er, og gør rent. Når klovene spules, så bliver de kun rene foran og bagpå, begrunder mælkeproducenten sit valg.

Han lægger også vægt på, at der ikke spules med genbrugsvand, men med rent vand og hver gang.

- Køer skider, når de får vand på klovene, så til sidst bliver det jo et blæver, hvis der bruges genbrugsvand, siger Bjarne Madsen, der ejer JB Maskiner sammen med hustruen Jytte Madsen.

Klovvask i roligt tempo
Chassiset på klovvaskeren er cirka 40 centimeter højt, og både Bjarne og Jytte Madsen og Bas van der Kolk var spændte på, hvordan køerne tog udfordringen med at skulle træde et trin op.

Det har vist sig at være en fordel i stedet for en ulempe.

- Køerne tager små skridt, når de skal op på vaskeren, så det betyder faktisk, at de står på vaskeren med alle fire ben samtidig. Det bremser også trafikken, at de skal derop, så det foregår i et stille og roligt tempo, fortæller Jytte Madsen.

Hun vurderer, at der tager cirka en uge for køerne at vænne sig til systemet.

Hurtig og nem montering
Klovvaskeren hos Bas van der Kolk er den første klovvasker, de har monteret. Jytte Madsen, der selv har 63 malkekøer, faldt for den sidste år på Agromek, hvor den fik en pris. Der kører ti vaskere i det sønderjyske.

Nu gør den nordjyske forhandler sig en række erfaringer med systemet og vurderer, om der skal laves små forbedringer, og interesserede kunder kan komme ud på Ørrisgården hos Bas van der Kolk og se, hvordan det fungerer.

Det tog to mand otte timer at montere kolvvaskeren.

- Vi kunne lige nå det mellem to malkninger, så det generer den daglige rutine mindst muligt, fortæller Bjarne Madsen.

Klovvaskeren kræver kun tilslutning til el og vand, og det er ikke nødvendigt at brække gulvet op.

- Man kan faktisk selv montere den, hvis man har tid og lyst, siger Bjarne Madsen.

Kurerer ikke men vedligeholder
Her tre uger efter installationen kan Bas van der Kolk se, at klovene er blevet mere rene.

Køerne er lige blevet klovbeskåret, og de køer, der havde problemer, er blevet forbundet.

- Jeg tror ikke, at klovvaskeren kan kurere problemerne, men den kan vedligeholde klovene, når de er blevet behandlet, siger han.

Og det er vigtigt, at forebygge problemer med digital dermatitis og nydannelser, der nærmest invaliderer koen.

- Det gør ondt på koen, der mister ædelyst og dermed ydelse. Det går bare lynhurtigt, siger Jytte Madsen.

- Alle har problemer. Det er en ny sygdom, der desværre er kommet for at blive, siger Bjarne Madsen.

Læs også