Andelshaverne i Hansa-Milch får et løft i deres afregningspris med det samme med en fusion med Arla. På sigt vil fusionen også give bedre priser til de dansk-svenske ejere, lyder det fra Arla-ledelsen.
I fredags kom det frem, at bestyrelserne i dansk-svenske Arla Foods og nordtyske Hansa-Milch er parate til at gå sammen i en fusion.
Denne fusion vil såfremt de europæiske konkurrencemyndigheder og ejerne i de to mejerier på hver sit repræsentantskabsmøde til marts næste år siger god for det, betyde øjeblikkeligt højere afregningspriser til de kommende 670 tyske andelshavere.
Det sker fordi, at Arlas afregningspris til landmændene ligger højere end den, som Hansa-Milch giver til sine landmænd. I de sidste syv-otte år har Arla i gennemsnit ligget 7-11 øre højere i afregningspris til landmændene end Hansa-Milch, men med fusionen er det meningen, at alle landmænd, både danske, svenske og tyske, skal have samme afregningspris.
- På kort sigt vil det give en højere afregningspris til de tyske mælkebønder, der bliver fuldgyldigt medlemmer af Arla. På kort sig vil det dog også give en bedre indtjening til dansk-svenske andelshavere. Det er vi helt overbevist om. Vi tror på, at der er nogle klare synergier i at lægge de to forretninger sammen, siger Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla.
Han tør ikke lægge hovedet på blokken for, hvornår præcis, at alle disse synergier udløser, at Arlas danske og svenske andelshavere også får en højere mælkepris end i dag. Nærmere end et år til halvandet kan han ikke komme det.
Bestyrelse og repræsentantskab udvides
Arla Foods’ bestyrelse består i dag af 18 medlemmer, hvoraf de 14 er landmænd. Med fusionen bliver bestyrelsen udvidet med et enkelt tysk medlem. Arlas repræsentantskab bliver med fusionen også udvidet. I dag består det af 150 medlemmer. Her vil der komme fem ekstra tyske medlemmer med.
- Det svarer nogenlunde til den størrelse, som de medlemsmæssigt, egenkapital og mælkemæssigt har i forhold til det nuværende Arla, siger Peder Tuborgh.
Arla Foods har i dag 7.200 andelshavere jævnt fordelt mellem Danmark og Sverige.
Har prøvet det før
Arlas bestyrelsesformand Ove Møberg glæder sig da også til fusionen, og til i de næste måneder at komme ud og tage debatten med de regionale bestyrelser. Ove Møberg kalder fusionen med Hansa-Milch for en ren win-win situation.
- Det er en spændende proces. Vi har prøvet det for 10 år siden, hvor vi fusionerede på tværs af landegrænser, Danmark-Sverige, og nu prøver vi så at gå videre og få Tyskland med, siger Ove Møberg.
I en pressemeddelelse fortæller Uwe Krause, formand for Hansa-Milch, at han også mener, at det er en spændende fusion, der er på vej.
- Vi har med to meget veldrevne mejerier at gøre, og det handler ikke om, hvem der er stor og hvem der er lille. Det afgørende er, at vi supplerer hinanden rigtig godt, og derfor kan vi sammen stå stærkt på det tyske marked, siger han