Hele sommeren har Landbrug og Fødevarer samt 4H afholdt madskoler landet over. På Sjælland var der madskole på Hashøjskolen i Slots Bjergby i uge 32, hvor Landbrug ØST fik lov til at være med.
74 steder rundt omkring i Danmark har børn i alderen otte til tolv år kunnet komme i madskole i deres sommerferie. Det har et rekordstort antal børn benyttet sig af i år, hvor madskolerne er blevet åbnet for sjette år i træk.
På madskolerne bruger børnene dagtimerne på at lave og lære om sund og ernæringsrigtigt kost, ligesom de dyrker motion. Desuden har hver madskole holdt forældrefest, hvor børnene har inviteret deres forældre ud at spise.
Verden rundt
I Slots Bjergby har børnene rejst rundt på det kulinariske verdenskort i løbet af ugen, hvor de har lavet mad fra Mexico, Grækenland, Rusland og Italien.
- Den sidste dag skal vi verden rundt, for da skal vi spise rester, fortæller Malene Clausen fra Lundforlund, der er på madskole for første gang.
- Vi har haft fokus på forskellige lande de andre dage. Den bedste dag har været Mexico-dagen, for da fik vi tortillas, fortæller Malene Clausen.
Meningen med madskolerne er, at børnene skal brase, bage, snitte, hakke og smage alverdens madvarer. De skal have indblik i, hvor maden kommer fra, de skal have fingrene i råvarerne og opleve, hvordan man laver mad helt fra bunden.
- Det har været rigtig sjovt indtil nu, og det er sjovt at være sammen med andre børn på den her måde, fortæller Malene Clausen, der nu skal hjem at prøve opskrifterne af på familien derhjemme.
- Jeg har nogle gange maddag derhjemme, og jeg vil gerne prøve at lave noget af det mad, vi har lavet i madskolen derhjemme også, fortæller hun.
Gårdbesøg
Landbrug ØST møder »eleverne« fra madskolen i Gerlev Legepark ved Slagelse. Her skal de først besøge en lokal kødkvægproducent, og bagefter skal de lege sig igennem eftermiddagen i legeparken.
Landmandsparret, der har inviteret børnene på besøg, er Bent og Kirsten Jensen, der har 70 simmentalere gående. Under besøget på gården fortæller Kirsten Jensen om bedriften, og hun kommer blandt andet ind på, at de jævnligt har besøg af en inseminør, der kommer og »lægger kalven ind koen«. På trappen i nærheden af Landbrug ØSTs udsendte sidder en pige, der hvisker til sin sidemand, at dét forstår hun altså ikke!
Landbrug er nu også en svær ting at få hold på, men i stalden beviser en af drengene, at han har helt styr på køer:
- Der er nogle tyre, der har patter, de hedder tyrekalve, fortæller han snusfornuftigt en af sine kammerater, der lytter interesseret.
Da hele holdet har været igennem stalden, og leget i bunken af vinterbyg, får værterne overrakt to flasker rødvin som tak, og de får også en kommentar med fra en af de yngste drenge:
- Men nu må I ikke blive alt for fulde, siger han kækt, før han suser op gennem hvedemarken, hvor der er slået et spor til børnene.
Det er sjovt
Lederen af madskolen i Slots Bjergby er Marie Wiborg Hansen. Hun er netop blevet færdig som professionsbachelor i human ernæring på Ankerhus i Sorø, og er nu i gang med at søge job. Derfor har hun sagt ja til at lede madskolen, blandt andet for at få det på sit cv.
- Det er jo rigtig godt at have på sit cv, at man har ledet en madskole, og så er det altså bare rigtig sjovt, det her, fortæller Marie Wiborg Hansen.
Hun ser det som en udfordring at få børn til at foretrække den sunde mad og den hjemmelavede mad, og på madskolen er der mulighed for dette:
- Vi lærer børnene, at det er vigtigt at spise sund mad, og at mad ikke bare er noget, der skal overstås. Alt bliver lavet fra bunden, så børnene har forståelse for, hvad det er, de putter i munden, siger Marie Wiborg Hansen, der også fremhæver det sociale aspekt ved madskolen.
I samme øjeblik kommer en af pigerne hen til Marie Wiborg Hansen:
- De tortillas vi lavede i madskolen, de var altså meget bedre end dem man kan købe, for de bliver helt hårde og knaser, og så er de ikke lige så lækre, siger hun glad, og går ud i legeparken.
- Det er sådan noget, der gør, at det er sjovt at være med. Børnene lærer virkelig, at maden smager bedre, når den er lavet helt fra grunden, fortæller Marie Wiborg Hansen.
I løbet af ugen har børnene desuden arbejdet med og lært om økologiske fødevarer og kostrådene.
Børnene får opskrifter med hjem fra madskolerne, men det er alligevel ikke altid helt nemt:
- Jeg kan godt lave mad, for jeg har fået nogle opskrifter. Men det går helt galt, når jeg skal læse dem, for jeg kan nemlig ikke læse, fortæller 8-årige Anne Martine fra Slagelse med et smil.
- Der er nogle tyre, der har patter, de hedder tyrekalve. Dreng 9 år.