Skyd vildsvinene

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Tyske vildsvin skal skydes inden de krydser den dansk/tyske grænse, mener både Danske Svineproducenter(DS) og Danish Meat Association(DMA). DS overvejer at genoptage betalingen af tyske jægere for at dræbe dem.

Vildsvin har igen padlet sig over Kielerkanalen og sendt en frygt for svinepest af sted mod Danmark. En frygt der skal stoppes, inden den rigtig får fat.

- Bliver der fundet svinepest i en besætning på for eksempel Als, skal der laves en sikkerhedszone på 20-30 kilometer. Det vil gå ud over mere end 100.000 svin. Den risiko kan vi ikke løbe. Vi skal bare have dem skudt, siger formand for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen.

Eksporten er en anden afgørende faktor til, hvorfor svinene skal skydes.

- Vi er det eneste land i Europa uden vildsvin, og det eneste land, som eksporterer svin af betydning. Med svinepest i landet bliver grænserne lukket, så det er altafgørende, vi undgår vildsvinene, mener Torben Poulsen, og afslører, at DS seriøst overvejer at genindføre en økonomisk præmie til tyske jægere for at skyde vildsvin inden de når Danmark.

Sidste gang DS betalte tyske jægere for at skyde vildsvin, blev præmien på 250 euro udbetalt mellem 30 og 40 gange hvert af de 3 år, det kørte.

- Det er ikke en nævneværdig udgift, og alle vildsvinene bliver testet for svinepest. Sidste gang havde ingen sygdommen, men findes der en med svinepest, vil det øge opmærksomheden omkring problemet, siger Torben Poulsen.

Viceadministrerende direktør i DMA, Erik Bisgaard Madsen, mener også, at den eneste mulighed for at stoppe vildsvinene er ved at skyde dem ned, og samtidig siger han, at diskussionen om at udsætte vildsvin i danske natur skal stoppe nu.

- Risikoen for, at vildsvin bringer svinepest med sig, er ikke stor i sig selv. Men vurderingen er, at risikoen for udbrud vil fordobles, hvis der er fritgående vildsvin. Sammen med myndighederne har vi vurderet, at et udbrud af svinepest, hvor der ikke findes fritlevende vildsvin, er på ca.1,3-3 milliarder kroner. En introduktion af fritlevende vildsvin vil forøge de økonomiske tab ved et svinepestudbrud med 600-700 millioner kroner afhængig af epidemiens varighed. Meromkostningen skyldes, at det tager længere tid inden myndighederne har situationen under kontrol, og dermed går der længere tid, før eksportmarkederne kan åbne igen, fortæller Erik Bisgaard Madsen.

Læs også