(Effektivt Landbrug) Ecuadors største svineproducent med 215.000 slagtesvin om året har brugt tre uger på at lære, hvordan dansk svineproducent får over 30 grise pr. årsso.
Der har været fart på i gennem tre uger for de to ecuadorianske svinefolk, Christian Bassaber og Hugo Gonzalez. De har været på kursus på Christiansminde Multisite K/S, som satser på at gøre en forretning ud af at lære andre lande om effektiv svineproduktion.
- Hovedformålet med at komme var at lære, hvordan man kan producere 30 grise pr. årsso, men derudover har vi haft muligheder for at besøge alle led i værdikæden, siger Christian Bassaber.
Han er produktionsdirektør for svineproduktionen i Pronaca, der er Ecuadors største fødevarevirksomhed med masser af andre fødevarer under deres paraply. Her er han ansvarlig for alt fra genetikken til når det færdige produkt ligger på samlebåndet på fabrikken.
Og selv om svineproduktionen kun er en del af det store selskab, så er der 9.000 søer, og der bliver produceret 215.000 slagtesvin om året. Alt fra foderfabrik til slagteri er ejet af firmaet selv.
Svineproduktionen er fordelt i tre produktionsenheder, der er delt op som i en pyramide, hvor man har søerne i farestalde et sted, smågrise et andet sted og slagtesvin et tredje sted. De to produktionsenheder har 4.000 søer hver, mens den sidste har 1.000 søer. Hugo Gonzales er driftsleder på den ene af de store produktionsenheder.
Der vil sikkert være folk, som umiddelbart vil rynke på næsen af ecuadorianske svineproducenter. For hvor effektive kan de egentlig være i sådan en bjergstat i Sydamerika? Rent faktisk laver de allerede nu 25,5 grise pr. årsso, men de har været villige til at investere i et kursus, som måske kan få det tal endnu højere op. Og begejstringen hos Christian Bassaber er ikke til at tage fejl af.
- Vi har lært meget. Det handler både om betydningen af genetik, næringsstoffer, foder, ledelse og teamwork. Desuden er strukturen vigtig, og her er Danmark som land meget velstruktureret til svineproduktion, siger Christian Bassaber.
De to ecuadorianere har masser af notater med hjem og en manual, som kursuslederen Helle Thing Andersen, der er driftsleder i farestalden på Christiansminde, har lavet.
- Vi vil nu tage hjem og søge i vores eget system om at lave ændringer, men da det er meget anderledes end vores, så skal vi indarbejde det langsomt. Og så kidnapper vi Helle og tager hende med, siger Christian Bassaber med et stort grin. Og selv om Helle Thing Andersen også griner med, så bliver hun nok alligevel i Danmark, da hun er gravid.
Idéen til at søge inspiration fra Danmark kom sig af, at Bronaca havde arbejdet med det samme genfirma siden 1992, og de ville gerne have kontakt til et andet. De udvalgte sig Topigs i Holland og Danbreed fra Danmark, og til en svinekonference i Iowa i USA fik de snakket med firmaerne.
- Her så vi et interview med Henrik Jensen fra Christiansminde, hvor han svarede på hvordan han fik 30 grise pr. årsso. »Så slår jeg to ihjel«, stod der, og det gav os lyst til at møde ham, fortæller Christian Bassaber.
Kontakten til Christiansminde blev etableret, og driftsleder Helle Thing Andersen, der samtidig fungerer som kursusleder, strikkede et foreløbigt program sammen for besøget.
Og selv om hovedformålet var at lære at lave flere grise, så fik ecuadorianerne hurtigt øjnene op for, at Danmark var en gigant inden for svineproduktion, og en af de største eksportører i verden.
- Vi besøgte supermarkeder for at se på produkter, og vi kunne se, at I havde forædlet fantastiske produkter, siger Christian Bassaber.
Derefter gik det slag i slag med besøg hos Daka, Slagteriernes Forskningsinstitut i Roskilde, Frats-besætninger, Tican og mange andre ting.
- Vi har hele tiden fået pirret vores nysgerrighed. Det er som en hund, der graver i jorden og finder et ben, og så vil den have et til, så den graver hullet endnu større, forklarer Christian Bassaber.
Alt i alt har de to kursister fra fremmede himmelstrøg følt sig meget vel modtaget i Danmark, og de er meget tilfredse med kurset.
- Jeg er imponeret over, at danskerne spiser 56,5 kilo svinekød om året, mens vi i Ecuador kun spiser mellem syv og otte kilo. Det må vi hjem og gøre noget ved.