Sønderjyske landbrugsgazeller kåret

Der var både prisuddelinger og optimisme i luften, da dagbladet Børsen forleden afholdt landbrugsgazelle-konference for Sønderjyllands Amt i Aabenraa.

Han fastslog at landbruget ikke i offentligheden nyder den anerkendelse og respekt, det eller kunne berettige til. Og så er der for meget politisk styring, der begrænser landbruget.

Specielt de lange sagsbehandlingstider i forbindelse med amternes godkendelsesprocedurer for landbruget, men også på regeringsplan, hvor Gert Karkov efterlyste en revidering af vandmiljøplanen, der efter hans mening bør reguleres efter de enkelte bedrifter og ikke efter generelle regler.

Jørgen Dejgård kunne oplyse, at den danske vækst i landbruget ligger på omkring 1,5 procent totalt set, mens eksporten stiger med omkring 2,5 procent. Og fremtiden ser lys ud, ikke mindst fordi Kina som nyindtrådt medlem af verdenshandelsorganisationen WTO, forventes at lukke op for importen af udenlandske varer - herunder danske landbrugsvarer.

Nummer et blev Kurt og Lis Kjærgaard, Flensborg Landevej 51 i Tinglev, der med en vækst på hele 179 procent over de sidste fire år blev en klar vinder. Parret har en gård med 40 køer, 29 hektar jord og en produktion af 360.000 slagtekyllinger om året og en omsætning på godt 3,5 millioner kroner.

Nummer to blev Hans Henning Kraack, Flovtvej 35 i Haderslev, med en vækst på 174 procent. Hans produktion tæller 980.000 slagtekyllinger og det giver en omsætning på godt 12,3 millioner kroner.

Nummer tre blev Theo de Vos, Rebbølvej 28 i Bolderslev med en vækst på 157 procent og en samlet omsætning på 5,7 millioner kroner.

Læs også