VSP giver »Borgen« en sviner

Næste afsnit i den populære serie stiller skarpt på svineproduktion. Og VSP regner med, at afsnittet vil starte en debat om svineproduktion

Hos Videncenter for Svineproduktion (VSP) har man set nærmere på næste afsnit af DRs populære serie »Borgen«.

Og i afsnittet kommer dansk svineproduktion angiveligt under kærlig behandling af Birgitte Nyborg og co.

- I afsnittet bruger eksstatsministeren en sag om antibiotika og svin til at få omtale og skabe politisk indflydelse for sit nystiftede parti. Og man må sige, det projekt lykkes til fulde, lyder det således i et nyhedsbrev fra VSP til danske svineproducenter.

VSP forklarer, at der i afsnittet fortælles ind til flere historier om den danske svineproduktion, som ifølge centret ikke er faktuelt rigtige – og som VSP vurderer »vil være mildest talt dårlige for både omdømme og troværdighed«.

- En million danskere følger med i den, og selvom det er fiktion, vil den i mange seeres optik stemme fint overens med deres opfattelse af virkeligheden. Derfor vil en ensidig og skarpvinklet fremstilling af danske svineproducenter på uretfærdig vis være med til at påvirke landbrugets omdømme i visse dele af befolkningen, skriver VSP.

Syg af antibiotika

VSP henviser blandt andet til, at en mand indlægges på grund af overfølsomhed over for antibiotika, efter han har spist en dansk nakkekotelet.

-  Hvor usandsynligt det end er, indeholder præcis det svin, nakkekoteletten kommer fra, en meget sjælden og forbudt form for antibiotika, som ikke er set siden 1960´erne, konstaterer VSP.

Ifølge VSP er det sandsynligt, at afsnittet efterfølgende vil kunne starte en debat om den danske svineproduktion – og ikke mindst forbruget af antibiotika, antallet af døde svin og halekupering.

Læs også