Det er vigtigt at anvende sund eller bejdset udsæd, når vintersæden skal i jorden. I den store afgrøde, vinterhveden, handler det om at forebygge de frøbårne sygdomme; stinkbrand, fusarium og brunplet.

Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Landscentret, Planteavl, kalder ligefrem bejdsningen eller anvendelsen af sund udsæd »et must«.

- Det er vanvittigt at bruge såsæd, som ikke er bejdset eller ved en analyse fundet fri for udsædsbårne sygdomme. Hvis man får stinkbrand, så er afgrøden nærmest ubrugelig. Det skal ses i lyset af, at man har ofret penge på såsæd, gødning og høst, og når man så skal høste frugterne af sin indsats, så står man med håret i postkassen, siger landskonsulenten.

Størstedelen af den danske såsæd er da også bejdset. Ifølge Ghita Cordsen Nielsen drejer det sig om 95-100 procent af vintersæden, og den høje procentdel af bejdset såsæd er dermed med til at holde de alvorlige og tabsgivende frøbårne sygdomme på et meget lavt niveau.

Det sidste er der dog ikke mange, som gør.

- I Danmark bruges der flydende bejdser, som kun fås i store tromler med 200-1000 liter. Der er altså tale om meget store mængder. Derfor er det kun godser eller landmænd med meget store arealer, der bejdser deres såsæd selv, siger Ghita Cordsen Nielsen, som samtidig peger på et alternativ til bejdsning: Analyse af såsæden.

- Det er simpelthen for dumt, konstaterer hun og tilføjer, at det også er vigtigt at udtage en repræsentativ prøve og huske at indbetale forædlerafgift, når man anvender sin egen udsæd.

Når man skal skaffe bejdset såsæd, er det letteste at ringe til foderstoffen og bestille den ønskede mængde. Sådan gør de fleste landmænd. Men i takt med de faldende kornpriser er interessen for bejdsning på mobile anlæg vokset.

- Sidste år kunne vi konstatere en stærkt stigende interesse, og der er ingen tvivl om, at korn- og grisepriser har indflydelse på landmændenes lyst til at lave deres egen såsæd, siger Visti Møller, indehaver af Hallund Maskinstation, Brønderslev, som gennem en årrække har haft fire mobile bejdsningsanlæg kørende.

Hos Aagård Maskinstation i Egtved, der startede med mobil-bejdsning op til denne sæson, lyder samme melding:

- Vi kan mærke en stor og positiv interesse fra vore kunder. Mange har gået og puslet med tanken om selv at sætte noget i værk, men har ikke rigtigt kunnet få tingene sat i system. Det kommer så os til gode, og jeg tror, vi har ramt det helt rigtige tidspunkt at starte på, siger Claus Frederiksen, indehaver af Aagård Maskinstation.

Det koster omkring 50-65 kroner at få bejdset en tønde såsæd på et mobilt bejdseanlæg. Hvor meget landmanden sparer i forhold til indkøb af såsæd på foderstoffen afhænger af den enkelte landmands handelstalent.

- Men, vurderer Claus Frederiksen, alle kan med sikkerhed spare mindst 100 kroner per hektar.