Vil tage hånd om kulstofudfordringen

Interesseorganisationen DanskHalm går nye veje for at forstærke sammenhængskraften og samtidig stå stærkere i forhold til den grønne omstilling.

I starten af oktober måned var cirka 100 mennesker en tur på Sydhavsøerne. Her var de inviteret af DanskHalm til to temadage med besøg hos Brdr. Thorsen i Nimtofte og hos Johs. Mertz i Maribo.

Formålet med dagene var at belyse de mange anvendelsesmuligheder, som halmen har og samtidig opdatere medlemmerne på hele den nuværende situation omkring grøn omstilling af landbruget.

- Vi betragter halm som råstof til en fremadrettet produktion af biogent kulstof, og temadagen giver også brændstof til foreningens fortsatte politiske arbejde med at skaffe de rette betingelser til at være en central del i den grønne omstilling, siger formand for DanskHalm, Erik Poulsen.

I fremtiden bliver en af de store udfordringer formentlig at skaffe biogent kulstof nok til at erstatte det kulstof, som i dag kommer fra fossile kilder, men som er på vej til at blive udfaset. Her vil landbrugets afgrøder i form af bl.a. halm, der produceres ved hjælp af sollys og fotosyntese, kunne få stor betydning.

Afslørede store biogasplaner

Men der vil efter alt at dømme blive brug for meget halm i fremtiden, og efterspørgsel efter halm fra flere steder.

Under temadagene løftede Green2x fra Vordingborg sløret for planerne om et biogasanlæg med en teknik, som omdanner næsten al kulstof i halmen til biometan. De får behov for 500.000 ton briketteret halm fra både ind- og udland, og afsætningen af det producerede biometan er på plads.

Flere deltagere pegede på, at temadagene hjælper dem til at følge med i udviklingen omkring afsætning af halm og dens placering i den grønne omstilling, men det har også stor værdi at mødes med andre kollegaer, som arbejder med halm.

Og formand Erik Poulsen var godt tilfreds med udbyttet af de to dage. Han slår fast, at arrangementet vender tilbage næste år.

- Det var en ny tanke, jeg fik med at afholde to temadage for at komme så tæt på medlemmerne som muligt. Selv om vi var spændte på deltagerantallet ved afholdelse først i oktober måned, gik det over al forventning, så det gentager vi i oktober 2025, siger han.

Læs også