Fynsk entreprenør klar til at stabilisere i hele landet

MM Entreprenør fra Tommerup vil selv klare jordstabilisering efter indkøb af samlet maskinpakke.

Direktør for Special Maskiner, Lennart Ahlefeldt-Laurvig viser, at der er nem adgang til vanddyserne. Fotos:  Special Maskiner AMAG-udlæggeren i aktion med at lægge kalk, som FAE-jordstabilisatoren efterfølgende kan fræse ned.

Hvorfor være afhængig af andre, når man kan selv? Virksomheden MM Entreprenør i Tommerup har haft jordstabilisering som en af mange discipliner i en årrække. Men når en kunde har haft et projekt, der har omfattet forbedring af jordens bæreevne i forbindelse med en anlægsopgave, har entreprenør Michael Larsen fået andre til at klare stabiliserings-delen. Det er ikke længere nødvendigt.

Firmaet har investeret i »hele pakken« til selv at udlægge den korrekte mængde kalk og efterfølgende fræse den ned i den rigtige jorddybde. Kalken binder lerjord og andre udfordrende jordtyper og sikrer en stabil bund for en vej eller et areal.

Foruden udlæggeren og selve den nedfræsende jordstabilisator, har Michael Larsen købt en stor silo-trækker med kompressor til transport af kalk samt to nye Valtra S416-traktorer, som sikrer masser af kræfter til udlæggeren og fræseren via PTO-akslen.

Tysk materiel

Mens traktorerne kommer fra Finland, har maskinfirmaet Special Maskiner A/S hentet materiellet til selve jordstabiliseringen hjem fra Italien og Tyskland. Virksomheden FAE står bag fræseren, som har hovedrollen. Valtra-traktorerne med 420 hk er ideelle til at køre med FAE-jordstabilisatoren Stabi H, som fungerer optimalt med traktorer fra 300 til 500 hk. Med den rigtige trækkraft fræser Stabi H kalken ned i en dybde op til 56 centimeter. Maskinen til kalkudlægning er tysk. Den har Special Maskiner hentet hos producenten AMAG.

- Nu har vi et set-up til både at lave store og mindre opgaver, og vi behøver ikke længere hjælp fra andre til at klare dem. Vi vil naturligvis bruge jordstabiliserings-materiellet til vores egne projekter, men er også klar til at jordstabilisere for andre entreprenører, siger Michael Larsen.

- Det giver god mening at genbruge materialer og altså ikke køre mange læs jord væk for efterfølgende at køre stabilgrus på. Vi kalkstabiliserer den vanskelige jord og genbruger den på stedet. Det sparer masser af transport og dermed brændstof og CO2. Godt for alle parter, og ikke mindst miljøet, fastslår Tommerup-entreprenøren.

Debut med miljøplads

MM Entreprenør kom ikke på langfart, da Michael Larsens maskiner og mandskab skulle kalkstabilisere første gang med det nye grej. Der er blot 25 km fra Tommerup til Ringe, hvor virksomheden Jordrens Syd A/S havde behov for stabilisering af omkring 10.000 kvadratmeter til færdiggørelse af sin nye miljøplads til behandling af jord og jordlignende produkter.

Jordrens Syd har sin hovedafdeling i Aabenraa, men har også etableret sig i Ringe, hvor firmaet modtager jord fra hele Fyn og naboøerne til rensning. De cirka 10.000 kvadratmeter, der blev kalkstabiliseret, udgør omkring en fjerdedel af hele det nye jordrensningsanlæg.

- Debuten med vores nye gren af virksomheden gik helt som den skulle, når det drejer sig om jordstabilisering. Nemlig godt og stabilt. Vi havde kalk med i silo-trækkeren, så vi løbende kunne tanke udlæggeren op og lægge et lag kalk ud, som den nye FAE STBI H så fræsede ned. Det viste sig, at vi faktisk kan fræse mere, end vi kan lægge kalk ud til, fortæller Michael Larsen.

Alsidigt med traktor

- Vi har valgt den traktormonterede FAE-stabilisator, fordi den er større og stærkere, end de selvkørende maskiner fra andre producenter, der er på markedet. Vi vil hellere have en traktor foran, end bruge en selvkørende enhed, som er begrænset til ét formål. Nu har vi mulighed for også at anvende maskinkraften til andre formål, når vi ikke lige skal bruge den til jordstabilisering, og vi er sikre på at have masser af kræfter under alle forhold, forklarer den fynske entreprenør.

Direktør Lennart Ahlefeldt Ahlefeldt-Laurvig hos Special Maskiner, som har leveret jordstabilisatoren til MM Entreprenør, forudser god fokus på kalkstabilisering fremover.

- Teknikken anvendes i langt større grad af entreprenører i udlandet, og FAE har stor succes inden for stabilisering. Miljømæssigt er det naturligvis helt rigtigt at forbedre jord og genanvende den på stedet, end at køre med store lastbiler for at skifte den ud til mere stabile materialer, som også skal fragtes. Og det er noget, der virkelig kan ses i regnskabet, siger Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Kunden fandt fabrikken

- Entreprenør Michael Larsen var interesseret i en maskine til montering på en stor traktor, og han havde et godt øje til FAE, som vi har været forhandler af skovmaskiner for i en årrække. Det skulle være en jordstabilisator til brug med en traktor, som jo så også kan anvendes i andre sammenhænge. Så det var Michael Larsen, der kontaktede FAE-fabrikken i Tyskland, som så kontaktede Special Maskiner, forklarer Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Entreprenørvirksomheden i Tommerup satser på at bevæge sig bredt over landet med den nye jordstabilisator. Firmaet arbejder mest på hjemmebanen på Fyn, men også i Sønderjylland og på Sjælland. Michael Larsen forudser dog, at MM Entreprenør med jordstabilisering på menuen vil komme på opgaver landet over. Fortrinsvis med kalkstabilisering, men i et vist omfang også med cementstabilisering, som typisk anvendes, når blød jord skal gøres klar til byggeprojekter. Den nye FAE-maskine kan arbejde med både kalk og cement.

Læs også