Det hollandske andelsmejeri FrieslandCampina arbejder i øjeblikket hen imod mere bæredygtig mælkeproduktion med fokus på dyresundhed og -velfærd, klima, jord, vand og natur.
For at nå i mål med denne målsætning satser mejeriet nu på regenerativt landbrug som en af vejene til mere bæredygtig produktion gennem et pilotprojekt.
Pilotprojektet, samler en mangfoldig gruppe på 20 mejeriproducenter fra FrieslandCampina i Holland, Belgien og Tyskland i en studiegruppe. Baseret på praktisk erfaring vil de udvikle viden, erfaring og indsigt om virkningerne af regenerativ landbrugspraksis over de næste par år.
I praksis ser vejen til regenerativt landbrug forskelligt ud for hver gård. Landmandsdiversiteten i studiegruppen er derfor essentiel for at indsamle forskellige indsigter. Fælles for mælkeproducenterne er motivationen til sammen at udforske, hvad det vil sige at drive regenerativt landbrug, og hvad påvirkningen er på bedriften.
- Trin for trin, sammen med vores far, forsøger vi at anvende regenerative landbrugsmetoder. Vi bruger mindre gødning og sokløver, som optager kvælstof fra luften og putter det ned i jorden. Vi ser studiegruppen som en mulighed for at udveksle praktiske erfaringer, så vi kan gøre gården endnu mere bæredygtig i fremtiden, lyder det fra Giel og Wessel Willig, mælkeproducenter fra Blankenham, som deltager i projektet, i en pressemeddelelse.
Projektet blev sat i værk 28. maj i år på en af mejeriets andelsgårde, der allerede har anvendt regenerativt landbrug med stor succes.
Arla-rival har tabt 7 procent af sin mælkeproduktion på fire år