Vendte tilbage til landbrugsbranchen: Arne gik ikke helt på pension

Den tidligere landbrugschef hos Den Jyske Sparekasse, Arne Jacobsen, har sat sig lidt på den anden side af skrivebordet. Efter at være gået på pension fra det job, han havde i næsten 20 år, arbejder han nu som privat landbrugsrådgiver i egen virksomhed, AJ Gård Support.

Nogle mennesker kan bedst, når der sker noget, og er måske ikke bygget til at slappe alt for meget af. En af dem er 69-årige Arne Jacobsen. Efter en lang karriere i finansbranchen gik han egentlig på pension fra Den Jyske Sparekasse for to år siden. Og så alligevel ikke.

For da døren til sparekassen lukkede, åbnede han selv en ny. Han driver nu selskabet AJ Gård Support, hvor han ved hjælp af gårdråd er med til at rådgive landmænd. Og på en måde kan man sige, at han har sat sig over på den anden side af det skrive- og mødebord, hvor han sad tidligere.

- Efter jeg gik på pension for to år siden fra banken, syntes jeg, at jeg skulle prøve at bruge min erfaring fra den tid. Derfor startede jeg sådan et lille selskab. Og det er simpelthen primært for at se, om man kan pleje og rådgive landmænd, som, jeg jo synes, er selvstændige og dygtige alle sammen. Men der er også mange af dem, der går på deres ejendom med nogle medarbejdere med mange idéer og tanker, som kører i hovedet på dem, fortæller en åbenhjertig Arne Jacobsen.

Og det var startskuddet til stiftelsen af AJ Gård Support. At give landmænd en hjælpende hånd.

- Så der er vi nogle stykker, der prøver at lave nogle gårderåd, som så kan sparre med landmændene, fordi så kan de smide deres idéer og tanker op mod os. Og så må vi så komme tilbage med en god case eller en dårligt case. Jeg har tænkt mig, at et gårdråd sammensættes med en person- og fagkreds, som tilpasses landmandens nuværende situation, og behov. Ofte med en fast tovholder, fortæller han.

Giver finansielt indblik

I dag er Arne Jacobsen involveret i syv gårdråd, hvor hver deltager bidrager på hver sit felt. Det skaber en god dynamik, mener Arne Jacobsen.

- Det er nok den gamle erfaring fra banktiden, hvor jeg kigger meget på de økonomiske sider. Og så prøver jeg at spore landmanden lidt ind på, hvad det egentlig er, banken tænker, siger han og fortsætter:

- Jeg har været i mange lignende situationer, og på den måde kan jeg se skrivebordet fra andre sider. Og det giver mig så kun mulighed for at sige, hvad kan vi tænke, at banken vil gøre i den her situation? Og hvad skal vi tilbyde banken for at få nogle ting igennem? Hvad er deres behov? Hvilke former for materiale skal de bruge for at gennemføre en ansøgning, peger han på.

Vil ikke være for gammel

Pudsigt nok har navnet Arne politisk set været kædet sammen med pensionering, men direktøren i AJ Gård Support mener, at det er vigtigere at holde sig ung, så at sige. Og det er de nuværende aktiviteter med til at sikre.

- Hvorfor jeg bliver ved? Det er fordi, at jeg godt kan lide det, jeg laver. Jeg har den holdning, at hvis man sidder for meget hjemme og ingenting laver, så bliver man for gammel.

Altså, det er med til at holde dig ung?

- Ja, det er det. Skal man med i sådan et gårdråd, så skal du også være ajour med mange ting. Og det gør så, at hjernen arbejder på en eller anden måde. Jeg har desvære set mange eksempler, hvor man har sagt, at nu har vi arbejdet lang tid. Nu skal vi på pension, så skal du bare nyde livet. Læse aviser og den slags. Og så bliver man syg.

Og med en stigende gennemsnitsalder blandt landmænd i Danmark kan det omvendt være med til at skabe bølgelængde mellem Arne Jacobsen og de landmænd, som han hjælper.

- Jeg er jo jævnaldrende med ret mange i landbruget, og det gør da, at man har lidt lettere ved at snakke med dem og forstå dem. Fordi vi er jo lig hinanden, så tankevirksomheden er næsten ens også.

Arne Jacobsen har sæde i syv gårdråd i Danmark lige fra Nordjylland til Bornholm, og han tilføjer, at der da er plads til et par stykker mere i folden.

Læs også